Százezren tüntettek Tel-Avivban a “Túszok terén”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A szombat kimenetele után az elhurcoltak családjai, és a velük együttérző tömeg gyűlt össze a tel-avivi Saul haMelekh téren, miközben a Hamász késleltette a megállapodás részeként esedékes második csoport szerinti további 13 túsz hazatérését.

Százezren tüntettek a túszok szabadon bocsátásáért (Fotó: David Papish/Times Of Israel)

A héber médiában megjelent becslések szerint, az eddigi legnagyobb megmozduláson mintegy százezren vonultak fel a Túszok terén, hogy megemlékezzenek az ötvenedik napja Gázába elhurcolt 240 fogvatartottról, azonnali szabadon bocsátásukat követelve. Annak ellenére, hogy a megemlékezés este 8 órára volt kiírva, már jóval korábban többezren töltötték meg a teret, és a környező utcákat a Művészeti Múzeum előtt, és a Védelmi Minisztérium mögött is, majd a felszólalásokat követően a túszok második csoportjának szabadon engedésére várva a tömeg később sem oszlott fel – írja az ujkelet.live.

A jelenlévők minden korosztályt képviselve különböző színű héber és angol nyelvű felsőkben, mint a Hasomer Hacair kék ingében, vagy a Hozzátok őket haza most szervezet – a túszok nevével nyomtatott fekete pólóiban érkeztek a tüntetésre.

A meghívott előadók között Ehud Banai énekes szívhez szóló Menedékváros című dalát a könnyező tömeg együtt énekelte.

A túszok visszatérése a legnagyobb micva, ami létezik. A hanuka közeledtével sok gyertyát fogunk meggyújtani ebben a sötét időszakban. Megszakad a szívünk, amíg nem látjuk mindannyiuk hazatérését,” – hangsúlyozta Banai.

Az est folyamán felszólalók hangsúlyozták, hogy amennyiben az eddig létrejött megállapodás szerinti 50 elrabolt haza is térhet, még mindig 180 izraeli marad fogságban, akiknek családja kétségbeesetten várakozik

Sziván Cohen Szaban újságíró a túszok családjainak kitartását hangsúlyozta, elismerését fejezve ki az egymás iránti támogatásukért.

“Ha új definíciót adhatnánk, a nemesség definíciójának arcát, akkor az a túszok családjainak arca lenne. Ahogyan egymásért kiállnak,” – tette hozzá.

A meghívottak között volt Alon Adar, a 85 éves Jaffa Adar unokája, akit péntek délután a túszalku első csoportjában engedtek szabadon, illetve Jákov Medan rabbi, – a Hár Etzion Jesiva vezetője, illetve Muafak Tarif sejk, a drúz közösség vezetője.

A drúz közösség vezetője a Hamász által Izrael népe ellen elkövetett atrocitások ellen szólalt fel, mondván – “mindannyiunknak ugyanaz az I-nünk, és I-n megsegít minket, és mindannyiunkra vigyáz.”

Nehéz leírni, mennyire fáj a szívem. Látni, hogy a gyerekeket, nőket és gyerekeket bántják – miféle gonoszság ez?” – tette hozzá Tarik sejk.

Az elrabolt túszok családjai közül felszólalók között, Omer Neutra magányos katona szülei New York-ból érkeztek, hogy támogassák fiúkat, akiről október hetedike óta nem tudnak semmit.

Omer édesanyja héberül és angolul is felidézte, hogy 9 hónapos várandós volt a szeptember 11-i támadások idején, és a Szimchát Tóra-i mészárlással ugyanaz az érzés tért vissza, “mintha a világ a feje tetejére állt volna.”

*

Eli Cohen külügyminiszter szombaton találkozott a pénteken szabadon engedett 10 thaiföldi, valamint a filippin állampolgárral, akik a túszok első csoportjával érkeztek vissza Izraelbe

“Izraeli és külföldi állampolgároknak közös volt a sorsuk a kegyetlen ellenséggel szemben a fekete szombaton. Minden féllel együttműködve azon dolgozunk, hogy minden állampolgár kiszabaduljon a Hamász terrorszervezet kezéből, amely még mindig nőket, gyerekeket és időseket, valamint más külföldi állampolgárokat tart fogva,” – közölte Cohen, hozzátéve, hogy a szabadon bocsátott külföldieknek “a legjobb orvosi, és mentális egészségügyi ellátást, valamint a nemzeti biztosításhoz tartozó teljeskörű jogokat biztosítják.”

[popup][/popup]