Szaúd-Arábia nem tette lehetővé az izraeli külügyminiszter beutazását a királyságban rendezett ENSZ-konferenciára

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szaúd-Arábia nem foglalkozott komolyan az izraeli kéréssel, hogy Eli Cohen külügyminiszter a héten az országba látogathasson az Egyesült Nemzetek Turisztikai Szervezetének összejövetelére.

Mohame Bin Szalman szaúdi koronaherceg

Ezt nyilatkozták izraeli tisztviselők a Walla hírportálnak – tudósít az ujkelet.live.

Ha egy ország az Egyesült Nemzetek Szervezete nemzetközi egyezményének ad otthont, köteles engedélyezni a szervezet valamennyi tagországának részvételét, még akkor is, ha némelyikkel nem áll diplomáciai kapcsolatban.

Ha a szaúdiak engedélyezték volna Cohen látogatását, az szerény, de példátlan normalizációs lépés lett volna.

Eddig a napig egyetlen izraeli miniszter sem látogatott nyilvánosan Szaúd-Arábiába, még egy nemzetközi konferenciára sem.

 A konferencián az Idegenforgalmi Minisztérium izraeli delegációja és Kfar Kama arab falu turisztikai tisztviselői vettek volna részt a Turisztikai Világszervezet meghívására. A Kan közszolgálati műsorszolgáltatótól Amichai Stein újságíró arról számolt be, hogy a delegáció tagjai nem kaptak vízumot, ezért nem vesznek részt a konferencián.

Magas rangú izraeli tisztviselők azt mondták a Wallának, hogy a Külügyminisztérium a nemzetközi konferencia ürügyén megpróbálta megszervezni Eli Cohen külügyminiszter szaúd-arábiai látogatását is.

A Külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a Turisztikai Világszervezettel, és azt kérte, hogy Cohen külügyminiszter az izraeli delegáció vezetőjeként részt vehessen a konferencián.

Ezzel egy időben Izrael az Egyesült Államokhoz fordult, és segítséget kért a szaúdiakkal való kapcsolatfelvételben az ügyben.

Mozgósították a Fehér Ház és az Egyesült Államok külügyminisztériumának magas rangú tisztviselőit.

Kezdetben a szaúdiak pozitív választ adtak az ENSZ Turisztikai Szervezetének Cohen és egy kis tanácsadói csoport részvételével kapcsolatban. De aztán, amikor megbeszéléseket kellett volna kezdeni a szaúdiakkal a biztonsági intézkedésekről, a kapcsolatok megrekedtek.

Magas rangú izraeli tisztviselők azt mondták, az volt a benyomásuk, hogy a szaúdiak próbálnak kibújni a kérés teljesítése alól.

A külügyminisztérium a hétvégén még reménykedett abban, hogy megtörténik az áttörés, részben a Szaúd-Arábia és Irán közötti diplomáciai kapcsolatok megújításáról szóló megállapodása miatt.

,,Felvetődött a gondolat, hogy a szaúdiak egyensúlyt akarnak teremteni, és lehetővé teszik egy izraeli miniszter látogatását a konferenciára” – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő.

Szombat estig azonban nem érkezett szaúdi válasz, és Cohen utazását ejtették.

Az izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy a konferencia időpontja – két héttel a ramadán szent hónapja előtt – problémás a szaúdiak számára.

,,Végül a szaúdiak megtalálták a módját, hogy igent mondjanak az ENSZ-nek, ahogy kellett, de ugyanakkor olyan körülményeket teremtettek, amelyek nem teszik lehetővé a tényleges látogatást” mondta az egyik vezető izraeli tisztviselő.

Teljes cikk

[popup][/popup]