“Szándékosan rossz gyógyszer adok majd a zsidóknak”

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Elbocsájtotta állásából a Cleveland Clinic Dr. Lara Kollabot, aki durván antiszemita bejegyzéseket posztolt az interneten.

“A nálunk dolgozó orvosgyakornokot elbocsájtottuk intézményünktől, mely a legkisebb mértékben sem azonosul az érintett állásfoglalásaival. A tisztelet, a másság elfogadása és a biztonságos környezet megteremtése egészségügyi intézményünk alapértékei közé tartozik” – áll a klinika közleményében. Az orvos gyűlölködő írásaira az antiszemita tevékenységet figyelő Canary Mission szervezet figyelt fel, amely azt is kiderítette, hogy Kollab tagja volt a palesztin terror mellett kiálló Diákok Palesztina Igazságáért (SJP) szervezetnek és az Izrael bojkottjáért küzdő BDS-mozgalomnak.

Kollab hét éven keresztül rendszeresen közölt durván antiszemita, holokauszt-tagadó és Izrael-ellenes bejegyzéseket. A zsidókat gyakran egyszerűen kutyának nevezte. Egy alkalommal a következőt írta: „Hahaha … mindig direkt rossz gyógyszereket adok a jáhud (arabul: zsidó) betegeknek!”

Ez utóbbi bejegyzésre reagálva a Cleveland Clinic közölte, hogy a gyakornokok állandó szakmai felügyelet állnak, így nem fordulhatott elő, hogy Kollab valóban rossz gyógyszert adott valakinek, ráadásul ilyen jellegű panasz sem érkezett senkitől.

Kollab később elnézést kért megjegyzéseiért. “Az elmúlt években, miközben az egyetemen tanultam, érett felnőtté váltam, és magamévá tettem a befogadás, tolerancia és humanizmus értékeit. Komolyan veszem a hivatásomat és a hippokratészi esküt, és sohasem okoznék szándékosan kárt egy gyógyulást kereső páciensemnek sem. Azért imádkozom, hogy a zsidó közösség megértsen és megbocsásson.” Az orvos Facebook oldalán is elnézést kért, és zsidóellenes kirohanásait azzal magyarázta, hogy tinédzserkorában többször tanúja volt a “palesztinokat sújtó izraeli elnyomásnak”.

Teljes cikk

[popup][/popup]