Szalai Kálmán Scheiber Sándor Díjas

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

2018-ban a Scheiber Sándor díjat Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára kapta.

Szalai Kálmán

A Scheiber Sándor-díj azoknak a magyar állampolgároknak, illetve határon túl élő magyaroknak adható, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó vallás-, művelődéstörténet és az oktatás, valamint a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításának területén.

Az elismerést évente egyszer, Scheiber Sándor főrabbi halálának évfordulóján adományozza a díj kuratóriumának javaslatára az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

A kormany.hu az EMMI által kiadott sajtóközlemény alapján így számolt be a díjátadásról:

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere megbízásából Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára átadta a 2018. évi Scheiber Sándor-díjat. A magyarországi zsidó közösség életében rangos kitüntetésben idén Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára részesült a zsidó közösség érdekében és az antiszemitizmus elleni küzdelem terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Az átadóünnepségen Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy Magyarországon a zsidó közösség is teljes biztonságban él, köszönhetően az elmúlt években tett pozitív és határozott kormányzati lépéseknek.

Az államtitkár elmondta, hogy hazánkban zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, a kormány bevezette a holokauszt áldozatainak emléknapját és büntető törvénykönyvi tényállássá tette a holokauszt tagadását.

Számos zsinagóga, közösségi tér és zsidó temető újul meg országszerte és a határon túl is. Külön megemlítette az Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében nemrég felavatott szabadkai zsinagógát, amely fantasztikus megújuláson ment keresztül, és jelentős értéket képvisel szerbek és magyarok, zsidók és keresztények számára egyaránt. Az államtitkár utalt a korszerű zsidó hittankönyvek, közösségi és kulturális programok kormányzati támogatására.

Jó érzésnek és fontos jelzésnek nevezte az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu tavaly nyáron, Magyarországon mondott szavait, aki szerint Magyarország élharcosa a radikális iszlámmal összeölelkező újfajta antiszemitizmus ellen fellépő országoknak.

Soltész Miklós megköszönte a díjazott munkáját, melyet a hazai zsidó közösségért és ezen keresztül a magyar társadalomért tesz. A díjazott laudációját Oberlander Báruch, a Scheiber Sándor-díj bírálóbizottsága tagja, a Sász Chevra Lubavicsi Zsinagóga rabbija, a Pesti Jesiva – Zsidó Oktatási Központ vezetője tartotta.

A méltatás kiemelte, hogy a díjazott kiterjedt oktatói,oktatásszervezői tevékenységet folytat, számos érzékenyítő és ismeretterjesztő előadást és tréninget tart középiskolákban és egyetemeken, valamint tévészereplések,nyilvános beszélgetések és vitaműsorok fémjelzik tevékenyégét. Sokat tett a gyűlöletbeszéd elleni fellépés érdekében, valamint felemeli szavát a zsidóság mellett a többségi társadalom tagjaira is fenyegetést jelentő szándékokkal szemben. Fontos szereplője az információcserén és tudástranszferen alapuló folyamatos kapcsolattartásának is nemzetközi és hazai szervezetekkel.

A 2018-as díjátadó. Fotók: Árvai Károly (kormany.hu)

 

A díj átadását követően Szalai Kálmán elmondta, hogy az elmúlt években megvalósult, ami korábban elképzelhetetlen lett volna: a kormányzat kikérte és figyelembe is vette a hazai zsidó közösségek véleményét, javaslatait az új Alaptörvény, illetve az új Büntető Törvénykönyv közösségek védelmét célzó részeinek megalkotásánál.

A díjazott szerint a magyar zsidó közösség tagjai egyszerre büszkék kultúrájukra, történelmükre, vallásukra és egyszerre magyar hazafiak, a nemzet építő tagjai, akik szeretnének emelt fővel hazájukban élni. A holokauszt mindennapos tagadásának és kétségbevonásának évtizedes gyakorlatát mára sikerült szinte teljesen eltüntetni a közbeszédből, ehhez persze partnerek is kellettek – fogalmazott a díjazott, hozzátéve, hogy Magyarország nem csak hangzatos szavakkal, de tettekkel is kiáll a zsidó közösség védelméért.

A díj átadásán részt vett Fülöp Attila, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint a hazai zsidó kulturális és közélet számos vezetője és képviselője.

[popup][/popup]