Szabó György lándzsát tör Zoltai mellett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szabó György

Szabó György

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának fideszes kötődésű elnöke facebook oldalán felháborodottan konstatálja, hogy a Dohány utcai templomkörzet visszahívta Zoltai Gusztávot elnöki tisztségéből. 

Egyben harcias hangon veszi védelmébe Zoltait és az őt főtanácsadói tisztséggel megkínáló kormányt.

Bejegyzését alább kommentár nélkül közöljük:

“Péntek délután a szombat bejövetele előtt közvetlenül, egy érthetetlen és súlyos a magyar zsidóság számára rendkívül káros döntés született a Dohány utcai templom körzet elöljáróságán. Zoltai Gusztávot a templom körzet elnökét azért mentették fel tisztségéből, mert Magyarország kormányában főtanácsadói posztot tölt be.
Ez a durva és otromba döntés további súlyos károkat okozhat a Mazsihisz és Magyarország kormánya amúgy sem felhőtlen viszonyában. Azok után, hogy az elmúlt héten lezajlott Zsidó közösségi kerekasztal keretén belül számos lényeges ponton sikerült jelentős mértékben előre lépni a vitás kérdések és más az egész magyar társadalom számára fontos ügyekben.
Súlyos és elítélendő dolognak tartom, hogy a Mazsihiszben és a BZSH-ban folyó belső feszültségeket és harcokat nem az ügyek tisztázásával, hanem egyéni érdekek mentén folyó kicsinyes bosszú állással próbálják rendezni a felek oly módon, hogy annak egyetlen kárvallottja a magyar zsidóság.
Zoltai Gusztávról sok kritikát és rosszat lehet mondani, de azt nem lehet elvenni tőle, hogy a ma működő intézményei a Mazsihisz-nek szinte kivétel nélkül az ő munkásságának köszönhetőek.
Milyen logika az, hogy ha valaki magyar kormány tanácsadója akkor áruló és nem érdemes egy templomkörzet vezetői posztjára. Mi az hogy áruló? A Mazsihisz egy politikai klub? Ráadásul arról templomkörzetről van szó, Európa legnagyobb zsinagógájáról, aminek akár a felújítása, akár rabbijának tábornoki előre léptetése nem lett volna lehetséges Zoltai nélkül.
Mi állandóan megértést és előítélet-mentességet kérünk számon a társadalmon, de közben mi magunk vagyunk a legjobban tele gyűlölettel és előítéletekkel egymás ellen. A bojkott szemlélete úgy látszik saját házukon belül is pusztít. Ha valami vagy valaki nem tetszik, akkor kirúgjuk, meghurcoljuk. Kilépünk, bojkottálunk, kizárunk, elutasítunk, és erkölcsi magaslatokból lefelé kiabálva boldog boldogtalannak fenyegetve nyilatkozunk. Gratulálok! Csak így tovább. Ebben az ütemben nem hogy sok barátunk nem marad, mire feleszmélünk egészen apró darabokban találjuk magunkat.” – zárul a Mazsök elnökének facebook bejegyzése.
[popup][/popup]