Szá’ár: Nincs szó puccsról, a Likudnak új vezetőre van szüksége

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Gideon Szá’ár a Likud vezető törvényhozója szombat este az izraeli 12-es tévécsatornának adott interjúja során elutasította Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnök kijelentését, hogy az ellene benyújtott vádemelések egy puccskísérlet részei, és azonnal pártelnöki választásokra szólított, elismételve csütörtökön tette állítását, miszerint Netanjahuval ellentétben ő könnyen kormányt tudna alakítani.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Gideon Szá’ár a Likud kampányindító rendezvényén 2019. márciusában (Fotó: youtube)

Szá’ár veszélyesnek találta Netanjahu reakcióját, hogy boszorkányüldözés folyik ellene és ki kell vizsgálni a nyomozást végző bűnüldöző szerveket, miután Avichai Mandelblit főügyész csütörtökön bejelentette, hogy vádat emel ellene három korrupciós ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés miatt – írja az ujkelet.live.

„Ez nem puccskísérlet. Felelőtlenség ilyen állítani… Ez nem a rendszer megreformálására irányul, hanem az összeroppantására.”

„Nem nevezheted a főügyész döntését puccskísérletnek,” hangsúlyozta, megjegyezve, hogy Mandelblit egy „feddhetetlen ember” és nem mellesleg Netanjahu kinevezettje. „Ez káoszt okoz az országban”.

Szá’ár hangsúlyozta, hogy Netanjahunak kijár az ártatlanság vélelme, és reményét fejezte ki, hogy a miniszterelnök végül tisztázza a nevét. Ugyanakkor úgy vélte, hogy Netanjahu hivatalban maradásának nem jogi, hanem politikai akadálya van.

„Az előző két választás során nem tudott kormányt alakítani. Teljes mértékben támogattuk mindannyian [a Likudban], annak ellenére, hogy hibákat követett el, mint például a Knesszet feloszlatása [májusban]. Van valaki, aki azt hiszi, hogy harmadik, negyedik, ötödik vagy hatodik választások esetén kormányt fog alakítani? Vagy folytatódik ez a [politikai] válság, vagy I-ten ments, a hatalom a riválisainkhoz kerül.”

„Arra sürgetem a miniszterelnököt: tegye lehetővé az előrehozott pártelnöki választást; engedélyezze a szabad versenyt, így garantálhatjuk, hogy a Likudnál maradjon a hatalom, és megoldjuk ezt a [választási] válságot, amelyről helyesen azt mondtad, nevetség tárgyává tesz minket globális szinten.”

Szá’ár szerint a pártelnöki választásokra két héten belül sort kell keríteni, majd arra kérte a Likud Központi Bizottságának az elnökét, Haim Katzot, hogy támogassa a lépést. Ez lehetővé tenné, hogy az új vezető kormányalakítassal próbálkozzon a csütörtökön kezdődött 21 napos folyamat során.

Szá’ár továbbá magabiztosan előrevetítette, hogy ő könnyen kormányt tudna alakítani és egyesítené a nemzetet, ugyanakkor elismerte, hogy lehetnek mások is, akik ezt meg tudják tenni.

„És ha a szavazók azt gondolják, hogy Netanjahunak kell a párt vezetőjének maradnia, akkor ez a párt tagjainak döntése lesz.”

A Likud azonnal közleményt adott ki, hűtlenséggel vádolva Szá’árt.

„Szomorú látni, hogy abban az időben, amikor a miniszterelnök minden fronton védi az országot, és a Likud szabályzatának megőrzésére törekszik, Gideon Szá’ár, mint általában, nulla hűséget és maximális felforgatást mutat.”

A párt következő nyilatkozata, melyet Netanjahu is megosztott Twitteren, leszögezi:

„A Likud elnöke Benjamin Netanjahu minisztereknök, aki 32 mandátumot szerzett a Likudnak a szavazócédulákon keresztül, melyeken ‘A Likud Netanjahu vezetésével’ szerepelt.”

A teljes cikk

[popup][/popup]