Stockholmi merénylet: az elkövetőt már decemberben ki kellett volna toloncolni

Írta: 888/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az üzbég Rakhmat Akilov menedékkérelmét már decemberben elutasították, de kitoloncolni nem tudták, mert hamis lakcímet adott meg a rendőrségen. 

Rakhmat Akilov, 39 éves üzbég állampolgár

Beismeri a pénteki stockholmi gázolásos támadás fő gyanúsítottja, Rakhmat Akilov hogy ő követte el a terrorcselekményt – tudatta a 39 éves, üzbég állampolgárságú gyanúsított kirendelt védője kedden a bíróságon.

Rakhmat Akilov elismeri, hogy ő követte el a terrorcselekményt, és elfogadja előzetes letartóztatásba helyezését” – mondta a bíróságon Johan Eriksson, aki mellett védence is ott állt. Az üzbég férfi viszont egy szót sem szólt – írja az MTI.

Akilovot, aki fejét pulóvere kapucnijába rejtette, a stockholmi bíróság alagsori termébe számos fegyveres rendőr kíséretében vezették, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette. Egyik oldalán ügyvédje ült mellette, a másik oldalán a kirendelt tolmács. A meghallgatás célja az volt, hogy döntsenek további őrizetéről.

Akilovot néhány órával a pénteki gázolást követően vették őrizetbe fő gyanúsítottként. Az üzbég állampolgárt a rendőrség korábban már körözte, mert nem tett eleget az ellene elrendelt kitoloncolásnak. Azért nem találtak rá, mert hamis tartózkodási helyet jelölt meg.

A titkosszolgálatok szerint a férfi szimpatizált a szélsőséges szervezetekkel, közte az Iszlám Állam terrorcsoporttal, de a hatóságok nem tekintették veszélyesnek.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök azonban a pénteki merénylet után ígéretet tett arra, hogy változtatni fog az ország bevándorlási politikáján és többé nem fogja megengedni a tömeges beáramlást Svédországba.

Rakhmat Akilov, üzbegisztáni állampolgár egy 30 tonnás járművel hajtott a járókelők közé egy közkedvelt bevásárlóutcában Stockholmban múlt hét pénteken. A merényletben 4 ember meghalt, 15-en megsebesültek. Az áldozatok között volt Chris Bevinton brit, kétgyermekes családapa is.

Akilov nem sokkal a merénylet elkövetése előtt egy rendőrségi fotón

A merénylet hasonlított a márciusi londoni terrortámadáshoz, ahol egy járművel a gyalogosok közé hajtottak a Westminster hídon, majd a tettes kiszállt a kocsijából és a parlament felé vette az irányt, ahol leszúrt egy rendőrt. A terrortámadás során 5 ember meghalt és több mint 40-en megsebesültek.

A svédországi dzsihadista, Akilov valószínűleg pár nappal a merénylet előtt terepszemlét is tartott. Akilovnak még decemberben négy hetet adtak arra, hogy elhagyja Svédországot, miután negatívan bírálták el a menekültkérelmét. Azonban sikerült megúsznia a kitoloncolást, mivel hamis lakcímet adott meg a hatóságoknak.

A svéd miniszterelnök azt ígérte, hogy leszámol az illegális migrációval: azonnal ki akarja toloncolni azokat a menedékkérőket, akiknek elutasítják a kérelmét.

„Svédországban soha nem fog megismétlődni a 2015-ös őszi tömeges migráció, soha. [..] Mindenkinek haza kell térnie, akinek elutasították a menedékkérelmét. […] Nagyon csalódott vagyok. Ha megtagadták tőled a vízumot, el kell hagynod az országot. ” – jelentette ki a svéd miniszterelnök.

 

Címkék:Rakhmat Akilov

[popup][/popup]