Sport, oktatás,temetők, évfordulók

Írta: MTI/mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

E témákat tárgyalta a zsidó közösségi kerekasztal hétfőn.

A Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése Budapesten

A Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése – a kormányoldalon régi ismerősök

Sport

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az MTI-nek elmondta: a Maccabi játékok megrendezését a kormány 2,1 milliárd forinttal támogatja. Mint mondta, a rendezvény egy “kicsi olimpia”, amelyre 2500 sportolót várnak, 23 sportágban mérkőznek meg, 17 helyszínen.

Hozzátette: bár európai játékok szerepel a program nevében, az a gyakorlat, hogy Európán kívülről, Amerikából és Izraelből is érkeznek sportolók a négyévente megrendezett sporteseményre.

Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta, a szervezés és lebonyolítás támogatása mellett jelentős infrastrukturális fejlesztést is igényel a rendezvény. A kerekasztalon megígérték, hogy a kormány a közeli jövőben dönt egy zsidó sport és kulturális központot felépítéséről, amelyet a Maccabi játékok után zsidó közösségi célra lehet majd használni.

Heisler András tájékoztatása szerint a rendezvényt a Maccabi magyarországi szervezete, a Maccabi VAC, a Mazsihisz és az MTK közösen szervezi.

A Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése Budapesten

Nagytotál

Oktatás

Latorcai Csaba és Heisler Andás tájékoztatása szerint a kerekasztalon mind a kormány, mind a zsidó szervezetek képviselői kedvezően értékelték az oktatásban kialakított együttműködést.

A tananyagok kidolgozásában sikerült minden kérdésben egyetértésre jutni, és mivel ez kifejezetten jó gyakorlat, az együttműködés tovább folytatható a nemzeti alaptanterv felülvizsgálatánál – mondta Latorcai Csaba.

Temetők

Heisler András kitért az elhagyott zsidó temetők felújítására is. A kormány a zsidó szervezetek által javasolt pályázati szempontokat elfogadta, várhatóan 2017 januárjától már pályázhatnak az önkormányzatok a zsidó temetők megóvására, felújítására – mondta.

A pályázat kiírása egyébként nem a kormányzati szándék miatt húzódott eddig, hanem a támogatási feltételek meghatározása körüli vallásjogi viták miatt. Ez utóbbi témában egyébként úgy tudjuk, továbbra sincsen teljes konszenzus az érintett zsidó közösségek közt.

Emancipáció -150

Latorcai Csaba megemlítette: a kerekasztalon a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) képviselője emlékeztetett, hogy 1867-ben fogadta el a magyar országgyűlés az emancipációs törvényt, amely abban az időben kifejezetten előremutató, történelmi értékű és léptékű törvény volt, és megalapozta Magyarország dualizmus kori sikertörténetét. Felvetették, hogy közösen kellene megemlékezni 2017-ben a törvény 150. évfordulójáról. A Mazsike javaslatára a kormány nyitott – tette hozzá Latorcai Csaba.

A tanácskozáson a Mazsihiszt képviselő Frölich Róbert országos főrabbi jelezte, hogy az emancipációs törvény 150. és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem alapításának 140. évfordulója alkalmából a Mazsihisz már megkezdte egy nagyszabású nemzetközi konferencia szervezését – tette hozzá Heisler András.

A Mazsihisz elnöke szerint a kerekasztal résztvevői “tanulják a demokráciát”. Míg az első üléseken többnyire a zsidó szervezetek egymás között vitatkoztak, a 10., jubileumi tanácskozásra “eljutottunk odáig, hogy valódi párbeszéd alakult ki a kormánnyal. Olyan kérdéseket tűztünk napirendre, amelyek a zsidó közösség egészét és a kormányt egyaránt érintik” – mondta, hozzátéve, a Maccabi játékok vagy a zsidó temetők megújulása, megóvása az egész zsidó közösség érdeke, ugyanakkor a kormánynak is felelőssége.

Sorsok háza, Rumbach?

Meglepő módon ezúttal sem került elő az egyeztetésen az évek óta húzódó, hétmilliárd forintos keretű Sorsok Háza, illetve a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításának ügye.

 

Címkék:Zsidó közösségi kerekasztal

[popup][/popup]