Ma este kerül sor az első telefonbeszélgetésre Bennett és Orbán között

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett Izraeli miniszterelnök ma este fog először telefonon beszélni magyar kollégájával, Orbán Viktorral – állította a Walla híroldal riportere, Barak Ravid Twitteren.

Orbán Viktor (Forrás: Twitter)

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt nyilatkozta Ravidnak, hogy a hívást ,,bemutatkozó beszélgetésként” határozták meg – ismerteti a fejleményeket az ujkelet.live.

Orbán Benjamin Netanjahu legközelebbi szövetségese volt az Európai Unióban.

Egy nappal azután, hogy Bennett letette a miniszterelnöki esküt, Orbán gratuláló levelet küldött neki, amelyben megígérte, hogy továbbra is támogatja Izraelt az Európai Unióban és más nemzetközi fórumokon.

Jáir Lapid külügyminiszter (Jes Atid) annak idején az ellenzék vezetőjeként élesen támadta Netanjahut az Orbánhoz fűződő szoros kapcsolata miatt. Azt is állította, hogy Orbán ,,dicsérte a nácikkal együttműködőket”.

Lapid külügyminiszterként „reálpolitikai” irányvonalat vett fel Orbán Magyarországa felé. Beszélt Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, sőt a tervek szerint Budapestre látogatott volna, de az Oknin házaspár törökországi afférja miatt lemondta az utazást.

Bennett és Lapid nem létesített olyan közeli kapcsolatot Orbánnal, mint Netanjahu, és az a hat hónap, mire az első telefonhívásra sor kerül, hosszú időnek tekinthető. Barak szerint az időzítés határozottan érdekes, és az is, ahogyan erre a beszélgetésre Brüsszelben és Washingtonban tekintenek majd.

Címkék:Izrael, Magyarország, Naftali Benett, Orbán Viktor

[popup][/popup]