Hazatérhetett Törökországból az Erdogan palotájánál szelfiző és ezért megvádolt izraeli házaspár

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Hazatérhetett Törökországból a Recep Tayyip Erdogan török elnök isztambuli palotájánál fényképezkedő, és ezért kémkedéssel megvádolt izraeli házaspár – jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet.

Mordi Natali Oaknin, a török elnöki palotáról fényképet készítő, és ezért a hatóságok által kémkedéssel megvádolt izraeli házaspár hazaérkezett az izraeli Modiinba. (Fotó: Yossi Aloni/Flash90)

Csütörtök reggel landolt a Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőtéren a különgép, melyet az izraeli kormány küldött az Oknin házaspár hazaszállítására, miután kilenc napig fogva tartották őket Törökországban kémkedés gyanújával.

“Köszönetet mondunk Jichák Hercog államelnöknek, Naftali Bennett miniszterelnöknek és Jaír Lapid külügyminiszternek, a külügyminisztérium minden tagjának és Izrael egész népének” – mondta Mordi és Natali Oknin, miután visszaérkeztek Izraelbe.

Bennett és Lapid közleményben mondott köszönetet Erdogannak és kormányának az “együttműködésért”. A ynet szerint Izraelnek semmit sem kellett cserébe adnia visszaengedésükért, de a török gesztus után izraeli gesztus is várható.

A török hatóságok politikai és katonai kémkedés gyanújával tartóztatták le az izraeli házaspárt – melynek mindkét tagja az Egged busztársaság sofőrje – mert Erdogan palotája előtt szelfit készítettek magukról, és elküldték családtagjaiknak.

Ezen a helyen az izraeli média szerint rendszeresen készítenek magukról fényképeket az Izraelből és más országokból érkező turisták.

Izrael és Törökország között régóta feszült a viszony, a két kormánynak jelenleg nincs nagykövete egymás országában, s ez megnehezítette a letartóztatott házaspár kiadatásáról folytatott tárgyalásokat. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]