Sokkal kevesebb bombát hajigáltak

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Heti Visszatérés Menete

Visszatérés Menete a gázai-izraeli határon 2018. október 19. Fotó: Mahmud Hams/AFP

Mintegy 10 000 gázai vett részt pénteken a Hamász terrorszervezet Visszatérés Menete demonstrációján a gázai-izraeli határ több pontján, számolt be az Izraeli Védelmi Erők.

 Izraeli védelmi tisztviselők az elmúlt 7 hónap legcsendesebb összecsapásaként értékelték a mait.

Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint a lázadók többsége a határkerítéstől megfelelő távolságban tartózkodott, míg tucatnyian közelebb merészkedtek, autógumikat gyújtottak fel és kövekkel dobálták a kerítést.

חדשות עשר on Twitter

המתיחות בדרום | תיעוד: פריצת הגדר בעיר ג’באליה שבצפון הרצועה @LiranHaroni https://t.co/oGPfC6deR7

A tüntetők a megszokottnál jóval kisebb számú bombával, gránáttal és Molotov-koktéllal dobálták az izraeli katonákat, akik tömegoszlató eszközökkel reagáltak.

Védelmi tisztviselők becslése szerint a Hamász fegyvereseket küldött a határkerítés területére, hogy lecsillapítsák a tüntetőket és megakadályozzák az erőszakot. A libanoni Al Mayadeen TV riportja pedig azt állította, az izraeli hadsereg szöveges üzenetben figyelmeztette a gázai lakosokat, hogy ne menjenek a határhoz.

A lázadók három alkalommal rongálták meg a határkerítést és léptek izraeli területre, majd menekültek vissza. Egy esetben a katonák tüzet nyitottak a behatolókra.

 A Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium 130 sérültről számolt be, 77 közülük éles lőszer okozta sebekkel szorult kezelésre. 6 személy állapota súlyos.

A tüntetések előtt az izraeli hadsereg jelentősen fokozta erőit a határ mentén. Gadi Eisenkot vezérkari főnök pedig helyzetértékelést tartott a határnál.

Kép megtekintése a Twitteren

A nap folyamán egy izraeli drón tüzet nyitott egy terrorsejtre, mely robbanó lufikat készült Izrael felé indítani.

A Gázából indított Molotov-koktélt vagy robbanóeszközt szállító lufik legalább 4 tüzet okoztak a határ menti izraeli területeken.

A Visszatérés Menete egyik fő szervezője csütörtökön egy szokatlan nyilatkozatban arra kérte a tüntetőket, hogy ne menjenek a határkerítés közelébe a lázadások alatt, így Izrael nem talál majd kifogást az övezet megtámadására.

Kép megtekintése a Twitteren
 Izraeli média jelentések szerint Egyiptom figyelmeztette a Hamászt, hogy az erőszakos tüntetések újraindítása kemény izraeli választ von maga után.

A gázai-izraeli határon március 30 óta feszült a hangulat a Hamász terrorszervezet vezette Visszatérés Menete tüntetések miatt.

Az erőszakos tüntetések az elmúlt hetekben fokozódtak, a heti egyszeri alkalom szinte napi rendszerességű eseménnyé vált. Az állítólagos közvetett tűzszüneti tárgyalások stagnálása Izrael és a Hamász között, a Gázai övezet soha nem látott mélységbe süllyedő humanitárius helyzete, valamint a Palesztin Hatóság és a Hamász közötti megbékélési tárgyalások kudarca mind növelik a feszültséget.

Az Izrael elpusztítására törekvő Hamász terrorszervezet új egységeket hozott létre a feszültség fenntartása érdekében a határkerítés mentén, melyek éjszaka és a kora reggeli órákban is aktívan működnek.

Forrás

[popup][/popup]