Sokan felháborodtak egy Oscar-esélyes lengyel filmen

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Tiltakoznak Lengyelországban Pawel Pawlikowski lengyel rendező Ida című, kétszeresen is Oscar-díjra jelölt filmje ellen.

ida1Egy nemzeti konzervatív alapítvány úgy véli, hogy lengyelellenes az az 1960-as években játszódó fekete-fehér film, amely egy fiatal apácáról szól, aki röviddel fogadalomtétele előtt értesül zsidó származásáról.

Az Ida a lengyel mozi számára az elmúlt évek legnagyobb sikere: az Európai Filmakadémia a legjobb filmnek járó díjjal tüntette ki, és a legjobb idegen nyelvű film és legjobb operatőri munka kategóriában jelölték Oscar-díjra.

A Lengyel Filmművészeti Intézethez azonban petíciót nyújtottak be, amelyben több mint húszezren kérik azt, hogy változtassanak a filmen. Szerintük a nyugati országokban a nézőkben a film azt a hamis benyomást keltheti, hogy a lengyelek a felelősek a második világháborúban a zsidók ellen elkövetett bűnökért.

A fiatal apáca szüleit a történetben a német megszállás alatt egy lengyel szomszéd öli meg ugyanis. A németekről azonban egyetlen szó sem esik – kifogásolják a petíció aláírói.

Marcin Zaremba történész a Gazeta Wyborcza című lap csütörtöki számában védelmébe vette Pawlikowski alkotását. Szerinte a film nem vádol ugyanis, csupán az identitás kereséséről szól.

[popup][/popup]