Sok izraeli választó lecserélné Netanjahut, de nincs kire

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy évvel a tavaly márciusi parlamenti választások után az izraeliek 46 százaléka lecserélné Benjámin Netanjahu kormányfőt, de kellően erős vetélytársak hiányában pozíciója továbbra is megingathatatlannak tűnik – derül ki a The Jerusalem Post és a Maarív című újságok pénteken ismertetett közös közvélemény-kutatásából.

Netanjahu

Egy évvel ezelőtt Netanjahu egyértelmű győzelmet aratott, amikor pártja, a jobbközép Likud harminc mandátumot megszerzett a 120 tagú Kneszetben – hat mandátummal megelőzve a balközép Cionista Tábort -, mára azonban a felmérés adatai szerint megcsappant a népszerűsége.

A kedden és szerdán megkérdezettek 46 százaléka lehetségesnek vélte a miniszterelnök leváltását 41 százalék ellenében, míg 13 százalék bizonytalankodott ebben a kérdésben.

A Likud szavazótáborán belül ezzel szemben a nagy többség, 70 százalék pótolhatatlannak nevezte Netanjahut, körükben csak 23 százalék tartotta elképzelhetőnek személyének lecserélését, 7 százaléknyi tétovázó mellett.

Az izraeliek a kormányfő legveszélyesebb kihívójának a válaszadók a centrista Jes Atíd (Van Jövő) pártot vezető Jaír Lapidot, a jobboldali Bájt Hajehudí (Zsidó Otthon) pártot vezető Naftali Bennetet, illetve Gabi Askenázi volt vezérkari főnököt tartják.

A vetélytársakkal párban összevetve mindazonáltal a válaszadók 47 százaléka Netanjahu mellé állt a Jair Lapidot támogató 36 százalékkal szemben, míg Bennetet 40-29 százalékos, Askenázit pedig 44-30 százalékos arányban győzné le a jelenlegi miniszterelnök.

A Cionista Tábort vezető Jichák Hercogra viszont sokkal súlyosabb veszteséget mérne Netanjahu, mert ha most lennének a választások, akkor 56 százalék őt támogatná és csak 25 százalék szavazna a baloldal tavalyi jelöltjére.

A kormányfő pártbeli pozíciója megingathatatlannak tűnik: csak 20 százalék látná szívesebben a Likud párt élén a lehetséges jelöltek közül Gidon Szár volt belügyminisztert, 12 százalék Móse Jaalon védelmi minisztert, 11 százalék pedig Nir Barkat jeruzsálemi polgármestert.

Noha Netanjahu lecserélhetőnek tűnik a válaszok alapján, a megkérdezetteknek csak 17 százaléka bánta meg tavalyi voksolását 78 százalék ellenében, összesen 5 százalék bizonytalankodó mellett.

Ha ma tartanák a választásokat, akkor az 511 izraeli megkérdezésén alapuló, 4,3 százalékos hibahatárt feltételező kutatás szerint egy kevésbé jobboldali, erősebb centrummal bíró kneszet állna fel. Ebben az esetben a felmérés szerint a Likud mandátumainak száma 30-ról 26-ra csökkenne, a Jes Atíd 11 helyett 21 helyet kapna, a Cionista Tábor pedig 25 parlamenti hely helyett csak 15-tel gazdálkodhatna.

[popup][/popup]