Schwarcz Péter a szegedi zsidó közösség új vallási vezetője

Írta: Tóth Marcell/szegedma.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Közösség

Az új rabbihelyettes-jelölt augusztus közepétől látja el a teendőit, a szerződést már aláírták. Schwarcz Péternek nem lesz újdonság Szeged, mert egyetemi évei egy részét itt töltötte. Csütörtöktől vasárnapig lesz a városban.

zsinagoga_gs1

Markovics Zsolt, Szeged eddigi főrabbija elhagyja a várost, Budapestre, a Dózsa György úti zsinagógába került áthelyezésre, így új rabbit kellett választaniuk a Szegedi Zsidó Hitközség tagjainak. Előbb négy, majd kettő, végül egy jelölt maradt. Fináli Gábor ugyanis családi okok miatt visszalépett, így Schwarcz Péterrel folytatódtak a tárgyalások.

Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség vezetője bejelentette, sikerült megegyezni az új vallási vezetővel. A szerződést aláírták Schwarcz Péter rabbihelyettes-jelölttel, a Mazsihisz is elfogadta a döntést. Várhatóan augusztus közepétől mutatják be hivatalosan, addig tájékozódik a hitközség a Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem segítségével, hogy mire jogosult, s mire nem a rabbihelyettes-jelölt.

schwarczpeterrabbiSchwarcz Péter beszél az angol és a héber mellett kínaiul, valamint olaszul, volt a dél-pesti körzet vallási vezetője is. Jelenleg a rabbihelyettesi szakot végzi, egy éve van még hátra, így ő csak ezt a tisztséget töltheti be hamarosan, ahhoz, hogy rabbivá, főrabbivá váljon további képzéseket kell elvégeznie. Reáltanulmányokat is folytat Budapesten, de korábban két évig a Szegedi Tudományegyetemen tanult fizikát, így nem jelent számára újdonságot a város.

“Csütörtöktől vasárnapig fog Szegeden tartózkodni, mert nappali szakon hallgató Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen” – nyilatkozta a SZEGEDma hírportálnak Lednitzky András.

 

[popup][/popup]