Saul gyermekei emlékprogram

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Saul fia című film alkotói a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral együttműködve elindítják a Saul Gyermekei Emlékprogramot, amelynek fővédnöke Nemes Jeles László, a Saul fia c. film rendezője.

Nemes Jeles László

Auschwitz-Birkenau minden harmadik áldozata magyar állampolgárként halt meg. A holokauszt során a nácik több mint félmillió magyar zsidót öltek meg. Közülük legalább 100 ezren gyermekek voltak, csecsemők és óvodások, kisiskolások és gimnazisták, kislányok és kisfiúk.

Néhány hónap alatt meggyilkoltak egy egész generációt. Újszülötteket és totyogó kicsiket, kiskamaszokat és tinédzsereket. Budapestieket és erdélyieket, felvidékieket és kárpátaljaiakat. Városiakat és falvakban élőket egyaránt.

Lassan 80 év telt el azóta. Mégis: legtöbbjüknek a nevét sem ismerjük.  Nem tudjuk, hogy hol, mikor és milyen körülmények között haltak meg. A Saul fia című film alkotói a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral együttműködve elindítják a Saul Gyermekei Emlékprogramot.

A program célja, hogy összegyűjtse a holokauszt során megölt magyar állampolgárságú gyermekáldozatok nevét, és méltóképpen örökítse meg sorsukat a nemzeti és az európai emlékezet számára.

A program fővédnöke Nemes Jeles László, a Saul fia című film forgatókönyvírója és rendezője. A részleteket sajtótájékoztatón jelentik be július 2-án, melyen a rendező mellett részt vesznek a film producerei: Rajna Gábor és Sipos Gábor, Vági Zoltán történész, valamint Toronyi Zsuzsannak, a Zsidó Múzeum igazgatója.

[popup][/popup]