Ros Hasana – ünnepi étkezési szokások

Írta: Mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Sokan biztosan babonásnak gondolják, de az izraeliek a zsidó tradíciók alapján azt hiszik, hogy az új évet olyan ételek fogyasztásával kell kezdeni melyek védelmet, nyújtanak a rossz ellen, jó életet hoznak, s isteni szerencsével áldják meg fogyasztóját az elkövetkezendõ évre.

Ros Hasana kiváló alkalom arra, hogy új, jó és tiszta lappal induljunk. Saját magunk fejlesztése, jobbá tétele, s eredményeink pozitív befolyásolása fontos része az ünnepnek, de emellett szimbolikus értelmû is.

halHalat enni nagyon jó dolognak számít, mivel a hagyomány szerint a halak immunisak a szemmel verésre. Víz alatt, távol mindenki pillantásától, a halak gyümölcsözőek és szaporák. Sok zsidó azért eszik halat, mert azt reméli, hogy ez a védelem átterjed rájuk is, valamint sok fiatal gyakoribb gyermekáldást is remél tőle.

Az átlag izraeli nagyságrendileg, 1,7 kilogramm halat eszik meg Tisri hónapban, összehasonlítva azzal a 800 grammal, amit átlagban az év többi hónapjaiban fogyasztanak. Az izraeliek nem nagy halevõk, összehasonlítva más mediterrán népekkel, akik átlagosan 20 és 40 kilogramm között fogyasztják a vízi élõlényeket.

A méz is pozitív ómennek számít. Több mint a negyven százaléka az éves mézvásárlásnak rajs hásónó környékén történik. A hagyomány, hogy almát mártunk egy tálka mézbe és utána megesszük, azt jelképezi, hogy az elkövetkezendő év is olyan édes lesz, mint az alma és a méz. De édessége mellett, a méz a Tórában is említésre kerül, szoros kapcsolatban az ígéret földjével, ami „a tejjel és mézzel folyó” országként jelenik meg, igaz a bibliában említett méz datolyaméz, amely nem a méhektől származik.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]