Manfred Weber és Ronald S. Lauder is a Síp utca vendége volt

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Diplomáciai nagyüzem volt ma a Mazsihisz székházában.

Fotó: Mazsihisz.hu

Nemcsak az Európai Néppárt (EPP) Budapesten tartózkodó csúcsjelöltje, Manfred Weber, hanem a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder is feltűnt a Mazsihisz vendégeként, és közös megbeszélést folytattak a szervezet vezetőivel, Heisler András elnökkel és Radnóti Zoltánnal, a Rabbitestület vezetőjével.

Mint korábban megírtuk, Weber az EPP képviseletében Orbán Viktor miniszterelnökkel ebédelt és a CEU-n is látogatást tett, felajánlva támogatását.

*

Vannak alapvető értékek, amelyeket az EPP minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania – mondta a Dohány utcai zsinagógában tett látogatásakor Manfred Weber.

Kijelentette: a Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok.

Manfred Weber kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az EPP más pártjainak okozott.

Leszögezte: alapvető érték a tudomány szabadsága, ezért Budapesten továbbra is biztosítani kell a Közép-európai Egyetem működését.

A politikus, miután a zsinagóga kertjében, az Emanuel-emlékfánál elhelyezte az emlékezés kövét, azt mondta, “azért vagyok itt, hogy világossá tegyük”: amikor európai politikával foglalkozunk, figyelembe vesszük a kisebb közösségeket is.

Hozzátette: egész Európában növekszik az antiszemitizmus, és a politikusoknak egyértelműen ki kell állniuk amellett, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa vallását.

Manfred Weber örömét fejezte ki, hogy Magyarországon erős zsidó közösség van, amely fejlődik – foglalta össze az MTI Weber nyilatkozatát.

*

A Mazsihisz az alábbi közleményt jelentette meg honlapján a találkozóról:

Az Európai Néppárt Budapesten tartózkodó frakcióvezetője, Manfred Weber megbeszélést kezdeményezett Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével. A legnagyobb hazai zsidó egyház vezetője tájékoztatta a politikust a Mazsihisz és a magyar kormány kapcsolatáról, s különböző, a zsidó közösséget érintő kérdésekről. 

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és Heisler András, a Mazsihisz elnöke a frakcióvezető kezdeményezésére megbeszélést folytatott ma a Mazsihisz budapesti székházában, ahol a szervezet elnöke a Mazsihisz és a magyar kormány közötti, kiterjedt kapcsolatokról adott tájékoztatást. Elhangzott, hogy más egyházakhoz hasonlóan a Mazsihisz is széles körben részesül állami támogatásban, a magyar kormány – a zsidó vallásból fakadó – speciális előírásokat tiszteletben tartja, biztonsági kérdésekben együttműködik a szervezettel, a zsidó  közösség fizikai értelemben nem érzi magát fenyegetve. A magyar kormány és Izrael állama közötti jó kapcsolat fontos a magyarországi zsidóság számára. 

A tárgyaláson Heisler András nem hallgatta el azokat az emlékezetpolitikai kérdéseket, hatalomgyakorlási technikákat és a közbeszéd radikalizálódásának jeleit sem, amelyek a zsidó közösség számára konfliktusokat okoznak, de hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány tiszteli a zsidóság vallási és kulturális hagyományait, a fennálló viták nem az antiszemitizmusra vezethetők vissza.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége számára minden olyan európai pártcsalád fontos, amely tiszteletben tartja a kontinens zsidó hagyományait, a zsidó közösség vallási értékeit és érdekeit. Az EPP jó kapcsolatokat ápol Izrael állammal, fellép az emberi jogok, az emberi méltóság mellett, az antiszemita jelenségekkel szemben.

A Mazsihisz arra kérte az Európai Néppártot, hogy a Fidesz megítélésében a fentieket figyelembe véve mérlegeljen.

A rendezvényt követően Weber és Heisler sajtótájékoztatót is tartottak a Mazsihisz székházában:

*

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „nem akart senkit sem megbántani a hasznos idióták kifejezéssel, ha valakit ez mégis bántott, akkor ennek a szónak a használatáért a kormányfő kész bocsánatot kérni”.

Az inkriminált kifejezés a Welt am Sonnatgnak adott miniszterelnöki interjúban hangzott el az Európai Néppárttal kapcsolatban.

Az EPP-csúcsjelölt másik két ultimátuma kapcsán Gulyás azt mondta, a plakátkampánynak vége, így ezt az ügyet rendezettnek tekintik, ahogyan a CEU ügyét is, noha nyitottak Weber idevágó javaslataira. A kancelláriaminiszter szerint ugyanakkor a magyar felsőoktatási törvény megfelel az uniós szabályoknak.

Gulyás Gergely szerint egyébként nemcsak a három ultimátumról beszélt Weber és Orbán, hanem Európa jövőjéről, Emmanuel Macron francia elnökről, a CDU-ról, a migráció megállításáról. „Ha ő lenne a bizottság elnöke, biztosítva lenne a külső határok megvédése” – mondta arról, miért támogatja a Fidesz Weber csúcsjelöltségét. Hozzátette, a Fidesz és a magyar kormány nyitott a tárgyalásra, de három dologban – a külső határok védelmében, a migráció kérdésében és a keresztény kultúra védelmében – nem alkudnak – foglalta össze az Index.hu a kancelláriaminiszter reagálását Manfred Weber tájékoztatója után.

[popup][/popup]