Orbán a plakátkampányról, „hasznos idiótákról”, antiszemitizmusról

Írta: Szombat, nepszava.hu, neokohn.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

„A politikai kapcsolatokban való szakítás a migráció miatt történt. Mi ragaszkodunk a nemzetek önrendelkezéséhez. A németek más filozófiát képviselnek” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor interjút adott a Welt am Sonntagnak. A magyar kormányfő szerint a menekültválság még nem ért véget. Az interjúból kiderül, nem örülne annak, ha kizárnák a Fideszt az Európai Néppártból (EPP). A Ronin Alexander és Boris Kálnoky által készített interjúban kifejtette, az EPP-ben a Fidesz kizárására vonatkozó kezdeményezések – ahogy fogalmazott – „valójában a baloldalról érkeznek, hogy gyengítsék az Európai Néppártot. Ha mi már nem létezünk, megtámadják az olaszokat, aztán az osztrákok kerülnek sorra. Ezt nevezik szalámitaktikának” – fejtette ki a magyar miniszterelnök a Népszava összefoglalója szerint.

A Welt am Sonntag emlékeztet arra, hogy az EPP-ben a magyar kormánypárt plakátkampánya miatt kerülhet sor szakításra, amelynek egyik célpontja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki 2013-ban épp az EPP listavezetője volt. A kampány bírálói szerint az egész akció az antiszemita sztereotípiákra emlékeztetnek. Több kereszténydemokrata párt követeli a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, s ezt a pártcsalád mostani listavezetője, a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, Manfred Weber sem zárta ki. A magyar kormányfő naivitással vádolta ellenfeleit.

„Nem mindenki érti ezt, de a politikai szakirodalomban Lenin alapján ’hasznos idiótáknak’ nevezik őket. Miközben azt hiszik, szellemi harcot folytatnak, mások, igen, éppen ellenfeleink hatalmi érdekeit szolgálják”

Arra a kérdésre, a vele szemben kritikus kereszténydemokratákat tartja-e hasznos idiótáknak, a magyar kormányfő nem kertelt:

„Igen, azokat értem ez alatt, akik az EPP megosztását idéznék elő”.

A magyar zsidók számíthatnak a kormány védelmére. Folyamatosan Izrael-párti külpolitikát folytatunk, mert meggyőződésünk, hogy Izrael létezése nem csak az európai zsidóknak számít, de a zsidó állam biztonsága egész Európának is kulcskérdés – idézi a miniszterelnök szavait a neokohn.hu.

A Soros György elleni plakátkampányról így fogalmazott Orbán Viktor:

“Ezek a képek Magyarországon senkit nem emlékeztetnek antiszemitizmusra. Mi különben zsidó honfitársainkra nem mint zsidókra, hanem mint magyarokra tekintünk elsősorban. (…) Úgy tűnik nekem, hogy ez egy német probléma – majd hozzátette, hogy míg korábban a „keresztény jobb oldalon” létezett zsidóellenesség, mára ezt felszámolták Magyarországon.

Szerinte Európa nyugati felében épp a migránsok miatt nő a zsidókat érő atrocitások száma.

[popup][/popup]