Ronald S. Lauder a Hit Parkban: “Ide tartozom”

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A világ egyik legbefolyásosabb embere a Hit Gyülekezete központjában beszélt az Izraelt érő kihívásokról, a közös zsidó-keresztény gyökerekről, a nyilasok szellemi örököseiről és a Közel-Keleten zajló folyamatokról.

Első európai csúcstalálkozóját rendezte a hétvégén Budapesten az Izrael Szövetségesei Alapítvány. A háromnapos konferencia második napján, vasárnap a Hit Parkban került sor a “Jeruzsálem Nap” nevű eseményre, melyen felszólalt többek között Uzi Landau izraeli turisztikai miniszter és Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, a világ egyik legbefolyásosabb embere is. A magyar kormányt Soltész Miklós államtitkár képviselte.

Lauder, Ronald S.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke beszél az Izrael Szövetségesei Alapítvány és a Hit Gyülekezete által szervezett Jeruzsálem-nap rendezvényen a budapesti Hit Csarnokban. MTI Fotó: Kallos Bea

A tízenkétezer vendég előtt megrendezésre került eseményre különböző pártcsaládokhoz tartozó parlamenti képviselők is érkeztek Hollandiából, Olaszországból, Svájcból, Spanyolországból, Svédországból, Finnországból, Portugáliából, Görögországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Lettországból és Izraelből is.

A három órás rendezvényt sófár hangja és egy jeruzsálemi videó indította el, amit a Vidám Szimfonikusok produkciója követett. A zenei blokk után pedig Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze köszöntötte az egybegyűlteket.

A lelkész többek között azt mondta, hogy a veszély, ami Izraelt fenyegeti, az Európát is fenyegeti. „Nekünk, európaiaknak is szükségünk van arra, hogy küzdjünk és harcoljunk a fenyegető eszmék ellen” – tette hozzá Németh Sándor, aki az antiszemitáknak is üzent: még egyszer ugyanazt nem fogják tudni megcsinálni.

Ahol minden elkezdődött

Uzi Landau izraeli turisztikai miniszter többek között arról beszélt, hogy „Jeruzsálem az a város, ahol minden elkezdődött”. Jeruzsálem a szabadság és a szeretet városa, amit a Biblia is bizonyít. A cionizmus pedig a zsidó nemzet felszabadítási mozgalma. Landau a beszédében megköszönte a jelenlévők támogatását, amit folyamatosan érez. Elmondta: sajnos a Közel-Keleten nem azt az értéket képviselik a környező országok, mint Izrael. Landau szerint egy hatalmas iszlám felkelésnek lehetünk a tanúi, ám hozzátette: nem az iszlámra mint egészre, hanem annak radikális irányzatára gondol.

A miniszter kitért a keresztények helyzetére is. A Közel-Keleten egyedül Izraelben növekszik a keresztények száma, mivel az ország tiszteletben tartja az emberi jogokat – fejtette ki. Az iszlamizmus elleni harc pedig korunk meghatározó küzdelme – idézte Tony Blairt Landau. Leszögezte: a nyugati világ egyetlen igazi szövetségese a régióban Izrael.

Jeruzsálemmel kapcsolatban Landau kijelentette: igaz, hogy időnként megszállták a várost mások is, de az mindig is Izrael fővárosa volt. Van apartheid a Közel-Keleten, méghozzá a nőkkel, a keresztényekkel és a zsidókkal szemben, emlékeztetett a szónok, majd azzal zárta beszédét, mondta hogy „soha nem fogják átadni örök fővárosukat senkinek”.

Lauder: a ti harcotok a mi harcunk

„Ronald S. Lauder, a világ legharcosabb béketeremtője” – konferálták fel a következő felszólalót. A Zsidó Világkongresszus elnöke a vendégeken kívül köszöntötte azokat is, akik a független zsidó állam hívei. A saját maga által feltett kérdésre, hogy mit keres itt, a következőt válaszolta: „én is ide tartozom”. Szerinte a zsidókban és a keresztényekben több a közös, mint bármely más nép között.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]