Romániai holokauszt megemlékezés: Az idegengyűlölet erősödésére figyelmeztetnek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A bukaresti vezetők szerint világszerte erősödik az idegengyűlölet, a populizmus és az antiszemitizmus, ez alól Románia sem képez kivételt, ezért is fontosnak tartják megismertetni a felnövekvő nemzedékekkel a holokauszt borzalmait, azt, hogy milyen következményekkel járhat a szélsőséges ideológiák és pártok térnyerése.

A bukaresti Choral zsinagóga

Erről a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából rendezett hétfői megemlékezésen beszélt Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök és Nicolae Ciuca liberális szenátusi elnök a bukaresti központi Templul Coral zsinagógában.

A miniszterelnök kifejtette: egy olyan időszak után, amikor “a tudatlanság és a tagadás elhomályosította a kollektív tudatot”, 2004-ben a romániai holokausztot vizsgáló nemzetközi bizottság zárójelentésének elfogadásával Románia is elindult a felelősségvállalás útján.

“Romániában a hatóságok által folytatott antiszemita politika rendkívül kemény volt, ami a romániai zsidók üldözését és kínzását, letartóztatási és deportálási hullámot eredményezett, miközben otthonaikat, üzleteiket és imahelyeiket megrongálták és felgyújtották” – idézte az Agerpres hírügynökség a román kormányfő szavait.

Hozzátette: az Európát ma fenyegető veszélyek – a szélsőségesség, a populizmus és az antiszemitizmus – a tudatlanságból és a közönyből táplálkoznak, az antiszemitizmus pedig nem csupán a múlt század sötét emléke, hanem különösen veszélyes valóság, amelyet szélsőséges csoportok táplálnak. Ahhoz, hogy a múltban végbement tragédiák ne ismétlődhessenek meg, a fiatal generációknak meg kell ismerniük ezeket. A 2023-2024-es tanévtől kezdődően a középiskolai tantervbe bevezették a zsidók történelme és a holokauszt tantárgyat – emlékeztetett Ciolacu, megismételve a román kormány felhívását a Hamász palesztin szélsőséges szervezet által fogva tartott izraeli túszok azonnali szabadon bocsátására.

Nicolae Ciuca házelnök arról beszélt, hogy Európában egyre több politikai erő terjeszt radikális, idegengyűlölő eszméket a “hamis hazafiság” leple alatt, és ez a hullám Romániát is fenyegeti. Rámutatott: az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt eltökélt abban, hogy felvegye a harcot azokkal az erőkkel, amelyek a demokrácia lebontásán ügyködnek, és ki akarják léptetni Romániát az EU-ból és a NATO-ból.

“Azzal a felhívással fordulok a román társadalomhoz, hogy csatlakozzon erőfeszítésünkhöz, amely a szélsőséges pártok elszigetelését, a politika perifériájára szorítását célozza” – mondta a román szenátus elnöke a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott bukaresti megemlékezésen.

Az egybegyűltekhez intézett üzenetében Klaus Iohannis államfő is megállapította: az utóbbi időben riasztó módon növekszik az antiszemita incidensek száma világszerte, és komoly aggodalomra ad okot az, hogy a szélsőséges ideológiák a nyilvánosság szintjén is egyre nagyobb teret nyernek.

“Ne engedjük, hogy a gyűlölet, az előítéletek és a közöny pusztító erői felőröljék közösségeinket! Őrizzük meg lelkünkben a holokauszt áldozatainak emlékét, hogy ez olyan jövő építésére sarkalljon minket, amely empátián, tolerancián és emberiességen alapul” – zárta üzenetét a román államfő. (MTI, Baranyi László)

[popup][/popup]