Románia: Vizsgálják a népirtásban felelős Antonescu tiszteletére bemutatott szentmise ügyét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Elég nagy port kavart június első hétvégéjén, hogy egy Vaslui megyei ortodox templomban három pópa szentmisét mutatott be Ion Antonescu marsall tiszteletére, akiről köztudott, hogy nemcsak népnyomorító diktátor volt, hanem Hitler csatlósaként több százezer romániai zsidó haláláért felelt.

Hitler és Antonescu

Ez a történelmi tény nem zavarta a Szent Paraszkéva templom klérusát, de a jelen lévő magas rangú tiszteket, történészeket és híveket sem, akik úgy ünnepelték a marsallt – akit mellesleg a templom alapítójaként tartanak számon – mintha a román történelem hőse lenne. Mindez törvényt is sért – írja a foter.ro.

A Vaslui megyei törvényszék mellett működő ügyészség in rem eljárást indított (azaz vizsgálják a gyanú megalapozottságát) az emberiség ellen elkövetett háborús bűnökben vétkes személy kultuszának ápolásáért, illetve fasiszta, legionárius, rasszista és xenofób ideológiák nyilvános terjesztéséért.

Az ügyészek eljárását megelőzően a kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős képviselője, Alexandru Muraru panaszt emelt a három pópa ellen a rendőrségen és a főügyészségen is. Tettét a Vremea Nouă nevű portál úgy kommentálta – emlékeztet a kolozsvári magyar lap -, hogy Muraru a neomarxista törekvések szellemében akarja erőszakkal meggátolni, hogy a román nép megünnepelhesse hőseit, és teszi ezt azért, hogy a következő generációk ne rendelkezhessenek példaképekkel.

Teljes cikk

[popup][/popup]