Röhrig Géza: a Holokauszt után is hihetünk Istenben

Írta: Magyar Idők - Rovat: Hírek - lapszemle

Röhrig Géza, a Saul fia című Oscar-díjas magyar alkotás főszereplője kapta meg New Yorkban a Champions of Jewish Values (A zsidó értékek bajnokai) nevű kitüntetést.

MARRIOTT MARQUIS TIMES SQUARE, NEW YORK, UNITED STATES - 2016/05/05: Geza ROhrig attends 4th annual champions of Jewish values international awards gala at Marriott Marquis Times Square. (Photo by Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Röhrig Géza a gálaünnepségen

A díjat Sheldon Adelson befektető és filantróp adta át Röhrig Gézának, miután lelkes szavakkal ecsetelte a költő-színész érdemeit. A díjat négy éve hozta létre Shmuley Boteach rabbi, aki hosszú ideig az oxfordi egyetem ortodox rabbija volt, egyben az amerikai közélet nagyon aktív résztvevője. Eddig két színész kapta meg ezt a díjat, Sean Penn és Ben Kingsley.

Röhrig Géza Elie Wiesel családjával ült egy asztalnál, s halk, megindító beszédben köszönte meg a megtiszteltetést, amelyben kiemelte, két szempont vezérli a Saul fiával kapcsolatos megnyilatkozásait: egyrészt a fiatalokhoz szeretné a leginkább eljuttatni a filmet, másrészt azt a leegyszerűsítő közvélekedést igyekszik megingatni az emberekben, hogy a holokauszt után nincs miért hinnünk Istenben. Szavait dörgő tapssal jutalmazta a csaknem ezer főből álló közönség.

[popup][/popup]