Rivlin a Bundestagban: Visszatérnek a múlt szellemei

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Reuven Rivlin elnök szerdán beszédet mondott a német parlamentben, a náci Németország áldozataira emlékező ülésen.

Forrás: Youtube

„A felelősség, ami Németország hordoz, súlyos. Különösen súlyos, mert manapság Európa – mint a világ egész része – ismét változik, a múlt szellemei által üldözve. A fölényesség, a nacionalista tisztaság, az idegengyűlölet, az ocsmány és nyílt antiszemitizmus koncepciójával.”

„Hadd tisztázzam azonnal: nem az 1930-as években vagyunk. Nem vagyunk a második Soá szélén vagy ehhez hasonló közelében. De nem hagyhatjuk figyelmen kívül a régi-új antiszemitizmust, a rasszizmust és az idegengyűlöletet, mely ismét fölütötte a fejét és különösen a zsidók, a muzulmánok és a külföldiek ellen irányult.”

„Az emberi jogok, a szabadság és az emberi szolidaritás az auschwitzi krematóriumokból jövő füstben szintén elszállt. És ez a Soá legközpontibb és legfélelmetesebb üzenete: ez a Soá – pusztítás – megtörténhet.”

„Ez egy olyan háború, melynek alá kell vetnünk magunkat nemzedékről nemzedékre. A gyomok kiírtására, bárhol is nőnek, nap mint nap. Nem szabad ellágyulnunk. Németországnak nem szabad kudarcot vallania.”

LIVE DABEI – BUNDESTAG: Rivlin und Steinmeier sprechen in Holocaust-Gedenkstunde

Der Bundestag gedenkt am Mittwoch der Opfer des Nationalsozialismus. Die Gedenkreden werden Bundespräsident Frank-Walters Steinmeier und Israels Präsident Reuven Rivlin halten. Anlass ist der 75. Jahrestag der Befreiung des deutschen Konzentrations- und Vernichtungslagers Auschwitz durch sowjetische Truppen. Nach der Gedenkveranstaltung wollen Steinmeier und Rivlin mit Teilnehmern der Jugendbewegung des Bundestags diskutieren.

„Ha Németország nem próbálja meg megakadályozni a katasztrófát, valószínűleg a többiek kudarcot vallnak. Ha azon a helyen, ahol a zsidók holokausztja megszületett a zsidók nem élhetnek szabadon, nem élhetnek félelem nélkül Európában sehol.”

„Hiszem és kívánom, hogy a német nép és vezetői az elkövetkezendő évtizedekben továbbra is elutasítják a gyűlöletet és a felbujtást, és továbbra is vezetői példaként szolgálnak azok számára, akiket a történelmi elkötelezettség, a felelősség, a mértékletesség és a tolerancia elvei vezérelnek.

„Nem áll módunkban figyelmen kívül hagyni az iráni vezetés politikáját sem, sem annak retorikáját. Mindannyian jól tudjuk, hogy a retorika, amellyel gyűlöletet, Izrael gyűlöletét hirdeti, hogy elpusztítsa, milyen veszélyes. Mindannyian ismerjük az erejét.

„Az iráni vezetés által ma jelentett veszély nem elméleti. Számunkra egzisztenciális. Nem mi vagyunk azok, akik ezt így írják le, hanem az iráni vezetés, amely véglegesen kijelenti, hogy politikai-diplomáciai célkitűzése Izrael Állam elpusztítása.”

Teljes cikk

Címkék:Bundestag, Holokauszt emlékülés, Reuven Rivlin, Steinmeier

[popup][/popup]