Rivális Likudos venné át a pártot és a kormányt Netanjahutól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu távozóban lévő izraeli miniszterelnök párton belüli fő riválisa, Gideon Szá’ár továbbra is kitart amellett, hogy a miniszterelnök még akkor sem lesz képes kormányalakításra, ha egy éven belül harmadszor is választásokra kerül sor.

Gideon Szá’ár

Kedden a Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia) lévő Khan al-Ahmar beduin faluban tett látogatása során a korábban időlegesen a politikától visszavonult, s most visszatérésre készülő Szá’ár azt mondta, hogy Netanjahunak „nincs esélye arra, hogy kormányt alakítson, még akkor sem, ha harmadik választások lesznek”, valamint kijelentette, hogy nem áll szándékában elhagyni a pártot.

„A Likud az otthonom, csak ennek a pártnak vezetői pozícióra pályázom” – fogalmazott a politikus. Szá’ár emellett megjegyezte, hogy a Kan közszolgálati műsorszolgáltató hétfõn közzétett felmérése szerint, ha a választásokra most kerülne sor, a jobboldali tömb nagyobb lenne egy Szá’ár vezette Likud kormánnyal, mint Netanjahuval – írja az ujkelet.live.

Amennyiben a Knesszet feloszlik szerda éjfélkor, a Likud valószínűleg pártelnöki választást fog tartani.

Khan al-Ahmar Kfar Adumim zsidó telep közelében található. Több tucat családnak ad otthont a Jahalin beduin törzsből.

A falut az izraeli hatóságok engedélye nélkül építették. Az izraeli kormány 2017-ben jelentette be evakuálási szándékát. A Legfelsőbb Bíróság 2018 májusában zöldutat adott az intézkedésnek.

Szá’ár szerint az evakuálást azonnal elő kell mozdítani. „Ha zsidó előőrsről lenne szó, már régen evakuáltak volna.”

Mindeközben a Kék-Fehér törvényhozói, Avi Nissenkorn, Meir Cohen és Tzvi Hauser valamint Miki Zohar és Shlomo Karai Likud-képviselők kedden előterjesztették az új választási törvényjavaslatot a Knesszetnek.

A jogszabály a következő Knesszet-választások időpontjának 2020. március 2-át jelöli ki, amely egy példátlan harmadik választást jelent 11 hónapon belül.

A törvényhozók szerdán fogják megszavazni a törvényjavaslat négy olvasatát.

Miután Netanjahu és a Kék-Fehér vezetője, Benu Gánc is kudarcot vallott a kormányalakítással, a mandátum Izrael történetében először a Knesszethez került. A képviselőknek 21 nap állt rendelkezésre december 11 éjfél határidővel, hogy találjanak egy Knesszet-tagot – Netanjahu vagy Gánc is szóba jöhet -, aki megszerzi legalább 61 képviselő támogatását. A jelöltnek ezt követően 14 nap áll rendelkezésre a kormányalakításra. Ha ez sem sikerül, új választásokra kerül sor.

A zsinórban harmadik választás egyébként hétfői napra esik, erre legutóbb az 1984-es szavazás során került sor, igaz akkor egységkormány jött létre Simon Peresz (Hama’arach) és Jichák Samir (Likud) vezetésével.

A teljes cikk

[popup][/popup]