Riport: Az izraeli hadsereg jelentős akcióra készült Dzseninben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A kormány jobboldali tagjai kritizálták Beni Gantz védelmi minisztert, amiért kedden vendégül látta ros haajini otthonában a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt.

Illusztráció: Fotó: Izraeli Védelmi Erők/Twitter

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

2010 óta ez volt az első alkalom, hogy a palesztin elnök megbeszélést folytatott Izraelben egy magas rangú izraeli tisztviselővel.

A múlt heti volt Gantz és Abbász második találkozója az új izraeli kormány júniusi megalakulása óta.

„A védelmi miniszter hangsúlyozta a biztonsági együttműködés megerősítésének, a biztonsági stabilitás megőrzésének, valamint a terrorizmus és az erőszak megelőzésének közös érdekét” – áll Gantz hivatalának közleményében.

A 12-es csatorna péntek esti riportja beszámolt a palesztinokkal folytatott biztonsági koordináció egyik gyümölcséről, amely a “ros haajini csúcstalálkozó” középpontjában állt.

Egy zárt beszélgetésen Aviv Kochavi vezérkari főnök nemrég azt mondta, hogy Izrael nagy akciót akart indítani Dzseninben, a Palesztin Hatóság területén lévő terrorista gócpontok ellen. A Palesztin Hatóságra nehezedő izraeli nyomásnak köszönhetően azonban a palesztin biztonsági erők voltak, akiket mobilizáltak és felléptek az ottani terrorista elemek ellen.

Körülbelül három hónapja a 12-es csatorna arról számolt be, hogy az Izraeli Védelmi Erők befejezte a hadműveleti tervek kidolgozását egy széles körű akcióra Dzseninben, amely az elmúlt években elnyerte Júdea és Szamária terrorista fővárosának státuszát.

A közelmúltban Aviv Kochavi vezérkari főnök egy zárt beszélgetésen megerősítette, hogy Izrael valóban fel akart lépni a dzsenini terrorista fészkek ellen, de elárulta, hogy Izrael végül a Palesztin Hatóságra gyakorolt nyomása miatt nem intézkedett. Izrael nyomást gyakorolt a Palesztin Hatóság biztonsági szerveire, amelyekkel folyamatos a biztonsági koordináció, és így ők mentek be Dzseninbe és léptek fel az ottani terrorszervezetek ellen. Fegyvereket foglaltak le és sok aktivistát letartóztattak.

ujkelet.live

Címkék:Benny Gantz, IDF, Palesztin Hatóság

[popup][/popup]