Rétvári Bence és a kuruc.info Jeruzsálemben

Írta: Lázár György/Amerikai Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

Az  Orbán-kormánynak nem az inkompetens ellenzéktől kell tartania, hanem sokkal inkább saját  politikusaitól. A fiatal és arrogáns magyar kormánypolitikusok külföldi szereplése nemcsak károkat okoz a fideszeseknek, de pökhendi kijelentéseikkel, trükközéseikkel már sikerült elérniük, hogy az Orbán-kormányt rasszistának, antiszemitának, sőt, sokan egyenesen fasisztának tartják Amerikában.

lazar-gyorgy

Lázár György

A 33 éves Rétvári Bence mostani jeruzsálemi szereplése újabb szög a koporsóba, most már lehetetlen lemosni azt, hogy az Orbán-kormány összekacsint a szélsőjobbal, trükkös antiszemita politikát folytat Budapesten.

Május végén antiszemitizmus elleni konferenciát rendezett [1] Jeruzsálemben az izraeli külügyminisztérium. Rétvári, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkáraként vezette a magyar küldöttséget, ötven országból hat vallás több mint ötszáz képviselője jelent meg.

A konferenciára magyar civileket is meghívtak, beszámolt a magyar helyzetről Garai-Édler Eszter is, akit Amerikában a rasszizmus elleni harc egyik leghitelesebb képviselőjének tartanak. Garai-Édler volt az, akit a kuruc.info rasszista amerikai bejegyzője, akit egyébként Varga Bélának hívnak, személyesen zaklatott. Garai-Édler rendőri feljelentését a magyar hatóságok eddig eltussolták, nem hajlandóak az amerikai szerveket megkeresni az ügyben. A magyar rendőrségi ügy jelenleg is folyamatban van, a feljelentés sorsát most már amerikai politikusok is figyelemmel kísérik. Az Egyesült Államokban is egyre többen kérdezik, hogy mi az oka annak, hogy a magyar rendőrség nem értesíti az kaliforniai államügyészt Garai-Édler ügyében? Varga Béla a mai napig zavartalanul él a kaliforniai Healdsburg városában!

Rétvári Bence Jeruzsálemben azokról a lépésekről beszélt, amelyeket az Orbán-kormány tett az antiszemita jelenségek leküzdésére Magyarországon, majd meglepő fordulattal arra kérte a konferenciát, hogy segítsen a kuruc.info betiltásában, “amelyik Magyarország határain kívülről” terjeszti antiszemita propagandáját. (Rétvári beszédéről a mellékelt videó [2] készült, a 7. perctől beszél a kuruc.info-ról.)

Egy kis magyarázat [3] szükséges Rétvári trükközésének megértéséhez. A kuruc.info egy Egyesült Államokban levő szerverről működik, és éppenséggel a magyar kormány (Navracsics miniszter úr) szabotálja azt, hogy az amerikai hatóságok léphessenek az ügyben.  Mint már említettem, a magyar hatóságok eddig nem voltak hajlandóak Garai-Édler rendőri feljelentését eljuttatni az amerikai államügyészhez, de közben Rétvári az Egyesült Államokat vádolja a magyar antiszemitizmus terjesztésével. Közben persze saját kormánya falaz a kurucosoknak, éppenséggel ők akadályozzák az amerikai vizsgálatot.

A trükk nevetséges (sőt gyerekes), és a múltban még működött is. De mostanra már kiismerték az Orbán-kormány praktikáit az Egyesült Államokban. Meglepő dolog történt.

A 73 éves Abraham Foxman, a befolyásos jobboldali amerikai zsidó szervezet (ADL) vezetője nyilatkozott [4], és név szerint említette Rétvári Bencét. Nem értette, hogyan kaphatott prominens fórumot az antiszemitizmussal kacérkodó magyar kormány képviselője a konferencián. Megemlítette Orbán Viktort is, aki szerinte nem lép fel hatásosan a Jobbik ellen. Foxman megjegyzései nemcsak hiteltelenné, de nevetségessé is tették Rétvári jeruzsálemi kommunikációs produkcióját.

Hogy miért fontos Foxman nyilatkozata?

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]