Rendőrségi vizsgálat a Netanjahu megölésével fenyegetőző Facebook-felhasználó ellen

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli rendőrség hétfőn nyomozást indított egy Facebook-felhasználó ellen, aki Benjamin Netanjahu miniszterelnök, felesége, Szara és fia, Jáir meggyilkolásával fenyegetett.
Benjamin Netanjahu miniszterelnök fotó: youtube

Netanjahu Twitteren közölte, hogy megkérte Motti Cohen megbízott rendőrfőnököt, hogy világítsa át a “Tzvika Sabag” néven fenyegető felhasználót.

„Izraeli rendőrség. Készülj fel a forgalomirányításra Benjamin, Szara és Jáir Netanjahu temetésére.” olvasható a felhasználó hétfői bejegyzésében a Netanjahu által közzétett képernyőfotó szerint.

Egy másik bejegyzésben Jichák Rabin miniszterelnök meggyilkolásának 24. évfordulója kapcsán pedig azt írta, „Ha van egy következtetés, amit az évforduló előestéjén levonhatok, az az, hogy Bibinek [Netanjahu beceneve] golyót kell kapnia a fejébe!”

A felhasználó profilképe Netanjahut akasztófakötéllel ábrázolja, alatta pedig „Halálosan utálom Benjamint, Szarat és Jáir Netanjahut, és bárkit, aki velük együttműködik”, szöveg szerepel.

A rendőrség szintén kiadott egy nyilatkozatot, mondván, a Lahav 433 kiberbűnözéssel foglalkozó egysége nyomozást indított az ügyben.

A profilkép a Bezalel Művészeti- és Dizájn Akadémia egyik tanulójának 2016-os projektjéhez tartozik.

Forrás: Twitter képernyőfotó
Forrás: Twitter képernyőfotó

A jeruzsálemi rendőrség anno kihallgatta a tanulót, aki a projekt részeként állította össze a művet, mely több Netanjahu-plakátot tartalmaz hurokkal és egy “kötél” felirattal, valamint körülöttük egy Jichák Rabint ábrázoló poszter is helyet kapott.

Adi Stern, a Bezalel elnöke, akkoriban a Haaretznek azt nyilatkozta, hogy a képet kiragadták a kontextusból és „ez nem úszítás hanem véleménynyilvánítás.”

Stern hozzátette, hogy az alkotás kritikusai politikai célok miatt, szándékosan figyelmen kívül hagyták a kép eredeti környezetét, és hangsúlyozta, hogy a darab nem egy hivatalos kiállítás része volt, hanem egy lépcsőházban lett elhelyezve a művész saját kezdeményezésére.

A katonai rádiónak szintén elmondta, hogyha a teljes műalkotásról készült fotó jelent volna meg, nem csak a Netanjahu-verzió, „a reakció teljesen más lett volna”. A műalkotás egy feladata része volt és nem provokációra való kísérlet. Diákjait továbbra is arra ösztönzi, hogy őrizzék meg művészi szabadságukat.

A tanuló elleni nyomozást két hónappal később lezárták.

2017. decemberében egy korrupcióellenes tüntetésen Tel-Avivban az egyik résztvevő kartonból készített nyaktilóval érkezett.

Kép megtekintése a Twitteren

Benjamin Netanjahu Likud pártja utalva a nyaktilót tartó tüntetőre, elítélte a korrupcióellenes megmozdulást, mondván a demonstrálók “átléptek minden határt”.

Számos tiltakozó azonban azt állította, hogy a férfi szivarvágót nem pedig nyaktilót tart a kezében, ezzel gúnyolódva azon, hogy a miniszterelnök állítólag több ezer dollár értékben fogadott el szivarokat.

Eredeti cikk

[popup][/popup]