Rendőrfőkapitány: Ben Gvir nemzeti gárdája a rendőrség része kell, hogy legyen

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Jákov ‘Kobi’ Sabtáj rendőrfőkapitány kedden a Nemzeti Gárdával kapcsolatban kijelentette, hogy a gárdának „az izraeli rendőrség része keretein belül kell működnie, és a területi erők parancsnokai alá kell rendelni”.

Kobi Sabtáj rendőrfőkapitány (Fotó: Twitter)

„Izrael Állam számos megrázkódtatást él át belül és kívül, amelyek közvetlen hatással vannak mindannyiunk biztonsági szintjére” mondta Sabtáj egy akkói konferencián. ,,A félreértések elkerülése végett kijelentem – igen a nemzeti gárdára, és nem egy másik biztonsági szerv létrehozása az izraeli rendőrséggel párhuzamosan.”

,,Az izraeli rendőrség irányítása alatt álló nemzeti gárda soha nem kerül szembe a törvénnyel, hanem szolgálja azt. Bármilyen elszakadás a rendőrségi irányítástól és vezetéstől a személyes biztonság megsemmisítését, az erőforrások pazarlását és az izraeli rendőrség belülről történő szétesését jelenti, mind az erő kiépítése, mind működése szintjén. Továbbra is azon fogok dolgozni, hogy megőrizzük a rendőrség függetlenségét, és hogy ez legyen az egyetlen felügyeleti szerv az országban, a közbiztonság tekintetében” – zárta gondolatait Sabtáj.

Mindezek háttérben tegnap tárgyalták a Legfelsőbb Bíróságon a Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszteri kinevezésével kapcsolatos petíciót, aki miután nézeteltérései voltak a főügyésszel, saját magát képviselte.

A múlt héten Ben-Gvirnek küldött levelében Sabtáj a gárda létrehozására irányuló lépést ,,szükségtelennek” nevezte, mely ,,rendkívül magas árral jár, ami sértheti az állampolgárok személyes biztonságát”. A rendőrfőkapitány szerint nincs szükség az új testület felállítására, ami akár ,,súlyos károkat is okozhat az ország belső biztonsági rendszereiben”.

A rendőrfőnökön kívül a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője is rosszallását fejezte ki a javaslattal kapcsolatban a Haaretz hírportál szerint. A biztonsági szervezet forrásai szerint Bar a zárt ajtós beszélgetések során adott hangot ellenkezésének, azzal érvelve, hogy ,,nem lehet, hogy két rendőri erő ugyanazon a helyen működjön a terepen”. A jelentésre reagálva a Sabak kijelentette, hogy álláspontját a témában ,,továbbítják a döntéshozóknak”.

Gali Baharav-Miara főügyész a médiában idézett jogi véleményében jelezte, hogy jogi akadályba ütközik a nemzeti gárda létrehozásának jóváhagyása.

A jelentésekre reagálva Ben-Gvir irodája kijelentette, hogy ,,Bahrav-Miara tanácsadóként nem érti a feladatát”, és ,,a Nemzeti Gárdának fel kell állnia az utcák biztonságának helyreállítása érdekében”.

A kormány igazságügyi reformterve ellen tizenharmadik hete tartó tüntetések részeként szombaton felvonulásra került sor Ben-Gvir miniszter tervezett nemzeti gárdája ellen is a Kaplan után, Tel Avivban.

Teljes cikk

[popup][/popup]