Rémálom a Páva utcában

Írta: Czene Gábor/nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

HDKE

Küldetése szerint magas erkölcsiséggel, hitelességgel és elkötelezettséggel, a vallási értékek és kegyelet tiszteletben tartásával, a legteljesebb nyitottsággal kellene ténykednie a Páva utcai holokauszt-­emlékközpontnak, amelynek létrehozásáról még az első Orbán­kormány döntött. A valóság más képet mutat. Megalázó bánásmód, pszichikai megfélemlítés, gyanús pénzmozgások – egybehangzóan így jellemezték a helyzetet a lapunk által megkérdezett, nevük mellőzését kérő volt munkatársak. Úgy érzik, tisztogatásnak estek áldozatul: elbocsátották őket, vagy a körülményekre tekintettel jobbnak látták, ha elébe mennek kirúgásuknak, és maguktól keresnek új munkahelyet. „Rémálom, ami ott folyik” – mondta egyikük.

A Páva utcai intézményt működtető közalapítvány kuratóriumának mandátuma tavaly tavasszal lejárt. Sem a kuratóriumi tagok, sem Szita Szabolcs igazgató megbízását nem hosszabbították meg. Több mint fél évbe telt, mire megalakult az új kuratórium, az igazgatói poszt ellenben máig betöltetlen. Haraszti György, a kuratórium korábbi (és immáron jelenlegi) elnöke azonban maradt.

Azt, hogy a Páva utcában nincs minden rendben, az adatvédelmi hatóság tavaly decemberi állásfoglalása is tanúsítja. A hatóság egy bejelentés nyomán megállapította, hogy közérdekű adatok csak hiányosan, illetve egyáltalán nem szerepelnek a központ honlapján. A birtokunkban lévő állásfoglalás felszólította az intézményt, hogy teljesítse  elektronikus közzétételi kötelezettségét. Lapunk több forrásból olyan megbízási és vállalkozói szerződéseket kapott, amelyek az elmúlt években születtek a Páva utcában. Akad, ahol a megbízó képviselője és a megbízott ugyanaz a személy, Haraszti György vagy Botos János volt igazgatóhelyettes. Máskor cserélődtek a szerepek. 2013. augusztus 30-­án például Haraszti adott megbízást Botosnak, de még aznap köttetett egy másik szerződés, mikor is Botos bízta meg Harasztit. A szerződésekben százezres és milliós tételek szerepelnek. Nem számít kivételesnek, hogy csak elnagyolt leírást olvashatunk arról, mit kell teljesíteni a pénzért. Az egyik megbízási szerződés furcsasága, hogy 2014 decemberében rendelkezik olyan pályázati támogatás felhasználásáról, amelynek elnyerése 2015 januárjában várható. Kerestük Haraszti Györgyöt, aki betegsége miatt azt kérte, hogy a jövő hét elején hívjuk. Úgy tudjuk, a kifogásolt ügyletekről szóló dokumentumok – legalábbis jelentős részük – a kormányhoz is eljutottak. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára kérdésünkre megerősítette, hogy valóban „kaptak jelzéseket”. A Miniszterelnökség – mondta – a Páva utcai közalapítvány felügyelőbizottságát bízta meg, hogy vizsgálja ki, gazdasági és jogi értelemben szabályosan működik­e az emlékközpont. Locsmándi Béla, a kuratórium felügyelőbizottságának elnöke röviden annyit közölt, hogy megérkezett a Miniszterelnökség felkérése, és lefolytatják a vizsgálatot.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:HDKE

[popup][/popup]