Rekord nézőszámmal zárt a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 A közel egy évtizede minden ősszel megrendezett fesztiválon minden korábbinál több néző vett részt az idei évben. A járvány miatt a filmeket csak online lehetett megtekinteni, a kényszerű megoldás azonban szélesre tárta a rendezvény kapuit.

Jelenet a Perzsa nyelvleckék c. filmből

A szervezők közleménye szerint:

A fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei voltak láthatók; az idei válogatásban többek között Németországból, az Egyesült Államokból, Oroszországból, Ausztriából, Norvégiából, Izraelből és Magyarországról szerepeltek alkotások. A filmeket az interneten, a Budapest Film Zrt. Távmozi rendszerén lehetett megtekinteni november utolsó és december első napjaiban.

„Boldog vagyok, hogy évről-évre egyre többen kíváncsiak a fesztiválra: idén közel annyian váltottak jegyet a vetítésekre, mint tavaly, az eddigi legtöbb nézőt vonzó évünkben. Mivel az otthoni „vetítéseken” egy jeggyel egynél több néző is megtekinthette a filmet, így örömmel mondhatjuk, hogy a nézőszámot tekintve az idei az eddigi legsikeresebb fesztiválunk. Ebben természetesen közrejátszott, hogy az online vetítéseknek köszönhetően a fesztivál földrajzi határai jelentősen kiszélesedtek, nagy örömünkre az ország majd minden szegletéből voltak nézőink.” – mondta Kenesei Marcell, a fesztivál igazgatója. „Noha a jövő évi fesztivál tervezése során ezt mindenképpen szem előtt tartjuk majd, és valamilyen módon megtartjuk az online eszközöket, őszintén reméljük, hogy egy év múlva újra együtt, egymás mellett élhetünk meg közös pillanatokat a fesztiválon és ünnepelhetjük a világ minden tájáról érkező filmeket.” – tette hozzá.

A „Zsifi” közel húsz filmet felvonultató programjából legtöbben az Ellenállás című amerikai produkcióra voltak kíváncsiak, a közönségdíjat pedig a dokumentumfilm kategóriában a Golda, a játékfilmek között pedig a Perzsa nyelvleckék című alkotások kapták.

***

A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház. A rendezvény fő támogatói: a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, Izrael Állam Nagykövetsége, a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, az Egyesült Államok Nagykövetsége a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége valamint az Osztrák Kulturális Fórum.

[popup][/popup]