Reformzsidó állásfoglalás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

logo

A reformzsidóság nemzetközi szervezete (World Union of Progressive Judaism – WUPJ) állást foglalt a Zsidó Világkongresszus budapesti ülése alkalmából. Ebben támogatják a ZSVK törekvéseit a magyarországi antiszemitizmus elleni fellépésben, hasonló fellépésre buzdítják Orbán Viktor miniszterelnököt és a magyar kormányt, hogy tanúsítsanak zéró toleranciát az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

Egyidejűleg sajnálatukat fejezik ki, amiért a két magyar reformzsidó közösség, a Szim Salom és a Bét Orim a legutóbbi egyházi törvény nyomán elvesztették egyházi státuszukat és csupán egyesületként működhetnek, aminek következtében az állami támogatástól és az adófizetők felajánlható egy százalékától is elesnek. Hiába adott helyt a magyar alkotmánybíróság a két szervezet panaszának, az alkotmánybíróság határozatait a magyar kormány a mai napig nem teljesítette. Ez az eljárás a WUPJ álláspontja szerint ellentétes az európai szabadságjogok és emberi jogok chartájával.

A WUPJ felhívja a magyar kormányt, hogy a két közösség egyházi státuszát állítása helyre, folyósítsa nekik az ekként járó állami támogatást és az időközben kiesett támogatást is visszamenőleg utalja át.

[popup][/popup]