Reakciók a két amerikai képviselőnő izraeli látogatásának visszautasítására

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Nem engedélyezte Izrael csütörtökön Donald Trump amerikai elnök sürgetésére, hogy két amerikai kongresszusi képviselő Izraelbe látogathasson. 

Donald Trump

“Izrael nagy gyengeséget mutatna, ha engedélyezné Ilhan Omar és Rachida Tlaib képviselőnők látogatását” – közölte az amerikai elnök az egyik csütörtöki Twitter-bejegyzésében. Ezzel Donald Trump nyíltan Ilhan Omar minnesotai és Rachida Tlaib michigani demokrata párti képviselőnők kitiltását szorgalmazta. Néhány nappal korábban néhány amerikai és izraeli sajtóértesülés jelezte, hogy az elnök már sugalmazta ezt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek, de akkor e hírt cáfolták.

Izraelben – nem sokkal Trump Twitter-bejegyzését követően – Cipi Hotovely külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében a két amerikai képviselőnő nem kap beutazási vízumot.

Benjamin Netanjahu közleményében leszögezte: a kitiltással elejét akarják venni annak, hogy a két amerikai politikus ártson Izraelnek. “Nincs a világon még egy olyan ország, amely Izraelnél jobban tisztelné az Egyesült Államokat és az amerikai kongresszust, de a két képviselő útiterve azt mutatja, hogy csak kárt akartak okozni Izraelnek” – fogalmazott az izraeli kormányfő.

Netanjahu hozzátette: ha a palesztin származású Rachida Tlaib humanitárius okokra hivatkozva kérvényezi Ciszjordániában élő rokonainak meglátogatását, akkor Izrael fontolóra fogja venni annak engedélyezését, feltéve, ha a képviselőnő megígéri, hogy nem fog fellépni egy Izrael elleni bojkott támogatása mellett.

Hanan Asravi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja az ügyre reagálva “botrányosnak” nevezte, hogy Izrael úgy döntött, nem ad beutazási vízumot a két amerikai politikusnak. Asravi szerint az eset veszélyes precedenst teremt, és Izrael lépése sérti a palesztin nép jogát arra, hogy párbeszédet folytathasson a világ többi részével.

Twitteren közzétett közleményben fejezte ki egyet nem értését az Amerikai-Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) is, amely az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-barát lobbiszervezete. A szervezet leszögezte, hogy elítéli a két képviselőnő által az Izrael bojkottját és szankcionálását hirdető mozgalomnak nyújtott támogatást, ugyanakkor hangsúlyozta: “az amerikai kongresszus valamennyi tagjának meg kell adni a lehetőséget, hogy ellátogasson szövetségesünkhöz, a demokratikus Izraelbe, hogy személyesen fedezze fel az országot”.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök “mélyen megdöbbentőnek”, valamint “a gyöngeség jelének és a nagyszerű Izrael államhoz méltatlannak” nevezte a döntést, és a mielőbbi felülvizsgálatát szorgalmazta. Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője Twitter-bejegyzésében szintén “nem az erő, hanem a gyöngeség jeleként” értelmezte az izraeli állásfoglalást, amely szerinte csak árthat az amerikai-izraeli viszonynak, illetve Izrael amerikai támogatásának.

Közleményben reagált Ilhan Omar is. Mint fogalmazott: “Ironikus a Közel-Kelet ‘egyetlen demokráciájának’ döntése, mert egyszerre sérti a a demokratikus értékeket és dermesztő válasz egy látogatásra egy szövetséges nemzet kormányzati tisztségviselőitől”. A közleményben Omar megjegyezte azt, hogy Netanjahu Donald Trump nyomására hozta meg a döntést.

Elemzők emlékeztetnek rá hogy Ilhan Omar a képviselőház külügyi bizottságának a tagja, s ez a bizottság dönt arról is, hogy hol és hogyan költik el az Egyesült Államok külföldre szánt segélyeit.

Ron Dermer, a zsidó állam Egyesült Államokban akkreditált nagykövete ugyan korábban azt jelezte, hogy nem tagadják meg a két képviselőnőtől a vízumot, de az elmúlt napokban Izraelben több egyeztetésre került sor az ügyben. A múlt héten az amerikai Demokrata Párt 41 fős küldöttsége tett látogatást Izraelben, és a demokrata párti politikusok akkor világossá tették, hogy támogatják Rachida Tlaib és Ilhan Omar vízumkérelmét.

Lapértesülések szerint az elutasító izraeli döntést az motiválta, hogy kiderült, a két amerikai képviselőnő csak a Palesztin Hatóság területeire és Kelet-Jeruzsálembe látogatott volna el.

Mindkét két képviselő tavaly ősszel került be az amerikai szövetségi törvényhozásba a Demokrata Párt jelöltjeként. Mindketten muszlim vallásúak és annak a mozgalomnak a hívei, amely azt szorgalmazza, hogy bojkottálják és szankcionálják Izraelt a palesztin területek megszállása miatt. Rachida Tlaibnak ma is élnek rokonai a palesztin területeken. Ilhan Omar szomáliai bevándorlóként érkezett az Egyesült Államokba 1992-ben. (MTI)

[popup][/popup]