Raoul Wallenberg 71 év után hivatalosan halott

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A svéd hatóságok hivatalosan halottnak nyilvánították Raoul Wallenberget, 71 évvel azután, hogy a második világháború idején sok ezer zsidó életét megmentő svéd diplomata eltűnt Budapestről.

 forrásraoulwallenbergnet

Raoul Wallenberg

Svédországban az adóhatóság tartja nyilván a születéseket és halálozásokat. Ennek igazgatója azt mondta, a Wallenberg holttá nyilvánításáról szóló döntés október 26-án született, a diplomata vagyonának kezelője kérésére. A szovjet fogságban meghalt Wallenberg halálának pontos ideje és körülményei továbbra sem tisztázottak.

Raoul Wallenberg 1944. július 9-én, a svéd követség másodtitkáraként érkezett meg a német csapatok által megszállt Budapestre. Diplomataként több ezer, egyes források szerint 20 ezer zsidó életét mentette meg azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket. Tárgyalt minisztériumokkal, újságírókkal, semleges államok diplomatáival, Stockholmba küldött rendszeres jelentéseiben pedig leírta a zsidók helyzetét Budapesten és a munkaszolgálatos táborokban.

A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, utoljára három szovjet katona kíséretében látták. A szovjet hatóságok közlése szerint 1947. július 17-én halt meg a Ljubljanka börtönben, állítólag szívroham következtében. A történelmi kutatások ma sem tudnak megnyugtató választ adni a diplomata halálának körülményeire, mert az erre vonatkozó iratok titkosítását Oroszországban még mindig nem oldották fel.

Wallenberget 2003-ban a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgárává avatta, tevékenységére több emlékmű és szobor emlékeztet Budapesten.

[popup][/popup]