Rangos magyar kitüntetéssel jutalmazták Miron Esztert, a jeruzsálemi magyar-ajkúak szövetségének elnökét

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyar–izraeli kulturális kapcsolatok elmélyítése, valamint az  izraeli magyarok és Magyarország közötti kapcsolatok megerősítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesítette Miron Eszter nyugalmazott levéltárost, a Történelmi Magyarországról Bevándoroltak Szövetségének jeruzsálemi elnökét.

MironEszter3Az elismerést az izraeli magyarok körében jól ismert és méltán szeretett Miron Eszter a tel-avivi magyar nagykövet rezidenciáján meghitt ünnepségen vette át, amelyet fogadás követett.

Nagy Andor nagykövet méltatásában kiemelte évek, évtizedek óta folytatott áldozatos tevékenységét a magyarul beszélők összefogására, a Magyarországgal ápolt kapcsolatok fejlesztésére.

Miron Eszter beszédében hangsúlyozta a magyar kultúra és az anyanyelv megőrzésének fontosságát. Meghatottan idézte fel a neves magyar írók, Esterházy Péter, Spiró György, Konrád György, majd Garaczi László tiszteletére Jeruzsálemben általa szervezett találkozásokat a helyi magyarul olvasó közönséggel.

Elmondta, hogy bár a Magyarországról érkezett gyermekei, unokái már gyakran nem tudják eredeti nyelvén megismerni a magyar irodalmat, de őket is kifejezetten érdekli az egykori szülőhaza, és héber fordításban örömmel olvassák a magyar irodalom gyöngyszemeit.

Eszter visszaemlékezett rá, hogy első ízben mekkora aggodalommal várta találkozását egy magyar miniszterrel, Hiller István volt oktatásügyi miniszterrel. Azonban kellemesen meglepődött, amikor a magyar politikus elmondta, hogy régóta ismeri, mert Eszter a nevében koszorúzott a Jad Vashemben, és az erről szóló fényképet azóta is az asztalán tartja.

Eszter büszke rá, hogy a magyar-izraeli kapcsolatok fejlesztése érdekében rengeteg idelátogató magyar tudós történész kutatómunkáját segítette a Jeruzsálemi cionista levéltárban dolgozva – gyakran a helyi szabályok enyhe áthágásával is.

Auschwitz, Mauthausen, Lenzing lágerének túlélőjeként 18 éve látja el az izraeli túlélők érdekképviseletét, a jeruzsálemi magyar szövetség elnökeként segíti a még élő egykori üldözötteket az ügyintézésben jogaik érvényesítéséhez, s ezzel igyekszik szolgálni nem csak kulturális, hanem anyagi igényeiket is.

Miron Eszter jánosházai szülőfalujában egykor hatszáz zsidó élt ötezer keresztény szomszédságában egy virágzó hitközségben. Az élénk közösségi életet számos intézmény szolgálta: iskola, jesiva, nőegylet, férfiegylet, szeretetház, kultúrház, mikve is volt, de ma már egy zsidó sem él ott, sőt a háború után a zsinagógát is lebontották.

 

 

[popup][/popup]