Rakéta-párbaj a szíriai-izraeli határon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael rakétacsapásokat mért vasárnap hajnalban dél-szíriai katonai állásokra – jelentette a szíriai állami média, hozzátéve, hogy a támadásban meghalt három szíriai katona, további hét pedig megsebesült. A csapást hivatalos izraeli források is megerősítették.

ENSZ békefenntarók a Kuneitra határátkelőhelyen (Fotó: AFP Photo/Jalaa Marey)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy csapásokat rendelt el a szíriai hadsereg állásai ellen, miután korábban szíriai rakétákkal Izrael területét támadták.

Nem tűrjük, hogy csapást mérjenek országunkra – szögezte le Netanjahu.

Eközben az izraeli hadsereg közleményében aláhúzta, hogy minden hasonló akcióért felelősségre vonja a szíriai rezsimet.

A SANA állami hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a támadásokban a Damaszkusztól délnyugatra fekvő el-Kuneitra térség néhány katonai létesítményét találták el.

Az Izrael által megszállt Golán-fennsíkhoz közel eső célpontokban anyagi kár is keletkezett.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) közlése szerint az izraeli támadás célpontjai olyan raktárak és katonai állások voltak, ahol szíriai, iráni és a libanoni Hezbollah mozgalom Damaszkusszal szövetséges fegyveresei állomásoznak.

A támadás néhány órával azután következett be, hogy szombat esti izraeli közlés szerint Szíriából két lövedéket lőttek ki a Golán-fennsík irányába, amelyek sem áldozatokat nem követeltek, sem anyagi kárt nem okoztak.

A szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta Izrael már több tucatnyi alkalommal ismerte el, hogy légicsapásokat mért a Szíriában lévő iráni vagy Iránnal szövetséges erők létesítményeire.

Legutóbb május 17-én történt hasonló légicsapás, amelyről Damaszkuszban azt közölték, hogy a szíriai légvédelem akcióba lépett az ellenséges célpontok elfogása érdekében. (MTI)

[popup][/popup]