Radikális jobboldali, vallásos politikusokkal bővítette kormányát Netanjahu

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn kinevezte az ideiglenes kormány oktatási minisztériumának élére a Jobboldai Pártok Uniója vezetőjét, Rafi Peretzet, míg a pártlista másodikja, Bezalel Szmotrich megkapta a közlekedési portfóliót és egy széket a biztonsági kabinetben.

Becalel Szmotrich (Fotó: Yoni Kempinski)

Míg Peretz megköszönte a miniszterelnöknek a bizalmat, Szmotrich kijelentette, továbbra is igényt tartanak az igazságügyi minisztériumra.

Az új kinevezéssel kapcsolatban Szmotrich a Kannak azt nyilatkozta, “Én nem a miniszterelnök, hanem a nép embere vagyok. A közösség embere vagyok, mely ide küldött, és – remélem nem fogok felháborodást okozni – I-tennek dolgozom, és azt teszem, amiről úgy gondolom, hogy jó Izrael Államnak és Izrael népének, az én világnézetem szerint,” bár elismerte, hogy mint miniszter olyan dolgokat is meg kell majd szavazzon, amikkel nem feltétlenül ért egyet.

Az új kinevezések azonban nem arattak osztatlan sikert az ellenzék soraiban.

Tamar Zandberg, a baloldali Merec vezetője kritizálta Netanjahut, amiért “egy messiáshívő háborús uszítót is bevett a biztonsági kabinetbe.”

“Szóval Szmotrich jelenléte a biztonsági kabinetben azt jelenti, hogy szükségtelen háborúkat fogunk indítani, de nem Sábátkor?” – írta Zandberg Twitteren.

Beni Gánc a Kék-Fehér vezetője szintén bírálta Netanjahut, mert ahelyett, hogy az 50 milliárd sékel deficittel foglalkozna, inkább minisztereket nevez ki.

Szmotrich kapcsán pedig megjegyezte, a “következő képés a közlekedési törvények lecserélése lesz a halachikus törvényekre.”

A lista másodikja, Jáir Lapid pedig azon tűnődött, Szmotrich hogyan fogja kiismerni magát a biztonsági kabinetben, amelyet nem a bibliai Dávid király vagy Salamon király vezet.

Netanjahu két hete váratlanul kirúgta jobboldali riválisait, Ajelet Saked igazságügyi minisztert és Naftali Bennett oktatási minisztert.

Saked kirúgásának hatályba lépésével Netanjahura szállt a minisztérium, de az ellene folyó három korrupciós ügy miatt le kellett adnia a portfóliót.

Az igazságügyi miniszter posztot Szmotrich is magának követelte.

„Azért akarjuk az igazságügyi portfóliót, mert vissza akarjuk állítani a tórai igazságszolgáltatási rendszert,” mondta Szmotrich két hete, hatalmas felháborodást váltva ki.

„Izrael állam nem lesz halachikus [zsidó vallási törvények] állam,” reagált Netanjahu később Szmotrich megjegyzésére.

A miniszterelnök végül június 5-én Amir Ohana Likud-képviselőt nevezte ki megbízott igazságügyi miniszternek.

Ohana jogi diplomával rendelkezik, és mielőtt belépett a poliktikába ügyvédként dolgozott. A kinevezéssel ő lett a biztonsági kabinet első nyíltan meleg törvényhozója.

Netanjahu állítólag a választások előtt Peretzéknek ígérte az igazságügyi és az oktatási tárcát.

Ohana kinevezése után Szmotrich állítólag a Diaszpóra minisztériumot követelte magának, de a miniszterelnök ebbe sem ment bele Szmotrich szélsőséges nézetei miatt.

A teljes cikk

[popup][/popup]