Meleg politikust nevezett ki Netanjahu igazságügyi miniszternek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerda este kinevezte Amir Ohana Likud-képviselőt megbízott igazságügyi miniszternek.

Amir Ohana, az új igazságügyi miniszter

Ohana jogi diplomával rendelkezik, és politikai pályája előtt ügyvédként dolgozott.

A Likud párt szóvivője felhívta a riporterek figyelmét, hogy Ohana lesz a biztonsági kabinet első nyíltan meleg törvényhozója. “Először lesz az LMBT (LGBT) közösség egyik tagja az izraeli kormány vezető tagja” – írta az ujkelet.live.

Ohana Twitteren köszönte meg a bizalmat a miniszterelnöknek. “Nagy megtiszteltetés Izrael Államát szolgálni az igazságügyi miniszteri poszt betöltésével. Köszönet a miniszterelnöknek az óriási bizalomért és köszönet a jókívánságokért.”

A miniszterelnök hangos támogatóját a megüresedett pozíció egyik nagy esélyeseként tekintették, miután Netanjahu vasárnap váratlanul kirúgta jobboldali riválisait, Ajelet Saked igazságügyi minisztert és Naftali Bennett oktatási minisztert.

Kedden Saked kirúgásának hatályba lépésével Netanjahura szállt a minisztérium, de az ellene folyó három korrupciós ügy miatt le kellett adnia a portfóliót.

Ajelet Saked Twitteren gratulált Ohanának: “Sok sikert kívánok Amir Ohanának az igazságügyi miniszteri pozícióhoz. Ez egy fontos és kihívást jelentő minisztérium nagyon képzett munkatársakkal. Segítség vagy kérdés esetén rendelkezésére állok.”

Az igazságügyi miniszter posztot a Jobboldali Pártok Uniója képviselője, Becalel Szmotrics is magának követelte. „Azért akarjuk az igazságügyi portfóliót, mert vissza akarjuk állítani a tórai igazságszolgáltatási rendszert,” mondta Szmotrics vasárnap.

„Izrael állam nem lesz halachikus [zsidó vallási törvények alapján álló] állam” írta Netanjahu hétfőn Twitteren, a Szmotrich megjegyzése miatt kialakult szörnyűlködések közepette.

A teljes cikk

[popup][/popup]