Putyin sötét árnya lengi be a mai Merkel-Orbán találkozót

Írta: Kósa András / vs.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyedül Vlagyimir Putyin közeli látogatását bírálhatja majd Budapesten Angela Merkel, minden más vitás ügyet sikerült már többé-kevésbé rendezni. Apróbb feszültséggócok még így is maradtak, Orbán például azért nem megy a Dohány utcai zsinagógába, mert Merkel nem akarta. Putyin viszont könnyen kényelmetlen helyzetbe hozhatja a magyar kormányfőt.

Putyin_Merkel_Orban„Nagyon nem örülnénk neki, ha ki kellene tüntetnünk mondjuk a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével az orosz delegációban felbukkanó Dmitrij Medvegyevet, pedig az orosz fél részéről most felmerült, hogy valakit tüntessünk ki valamilyen magas állami kitüntetéssel” – mondta a VS.hu-nak egy a februári diplomáciai találkozók szervezésére rálátó forrásunk, az orosz kormányfő nevét csak példaként említve.

Azt több kormányzati informátorunk is megerősítette, hogy a magyar fél kifejezetten tart Putyin látogatásától, bár egy uniós diplomatáknak szervezett reggelin maga Orbán Viktor próbálta kisebbíteni a két látogatás szimbolikus jelentőségét. A kormányt már az is kellemetlen helyzetbe hozta, hogy Putyin bő két héttel Merkel mai látogatása után jön majd, ez ugyanis a németeknek nem tetszett. Tavaly július 17-ike, vagyis a Malaysian Airlines gépének Ukrajna fölötti lelövése óta Putyin „nem kívánatos személy” az Európai Unióban; hallgatólagos megállapodás volt arról, hogy nem fogadják kétoldalú találkozók keretében. Azóta közvetlenül csak a finn elnök (Szocsiban, augusztus 15-én) és a francia államfő (december 6.-án, a moszkvai Vnukovó reptéren, útban haza Kazahsztánból) beszélt négyszemközt Putyinnal. Putyint még az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 70. évfordulójára rendezett megemlékezésre sem hívták meg, és már azt is jelezte előre több uniós állami vezető, hogy nem vesz részt május 9-én Moszkvában a Győzelem napja megemlékezésen.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]