Putyin jókívánságait küldte Izrael nemzeti ünnepén és bocsánatot kért Lavrov kijelentései miatt

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle, Holokauszt

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön levelet küldött Jichák Herzog elnöknek Izrael 74. függetlenségi napja alkalmából, jelentette a Ynet hírportál.

Vlagyimir Putyin

,,Őszintén gratulálok Izrael Állam függetlenségének napja alkalmából. Hiszem, hogy Oroszország és Izrael között a barátság és a kölcsönös tisztelet elvén alapuló kapcsolatok tovább fognak fejlődni népeink javára, valamint a béke és biztonság megerősítése érdekében a Közel-Keleten” – idézi Putyint az ujkelet.live.

Naftali Bennett miniszterelnök csütörtökön telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, közölte az izraeli Miniszterelnöki Hivatal.

A felek megvitatták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter botrányos kijelentéseit is. A miniszterelnök elfogadta Putyin elnök bocsánatkérését Lavrov kijelentései miatt, és megköszönte, hogy az orosz elnök tisztázta a zsidó néphez és a holokauszt emlékéhez való hozzáállását.

A miniszterelnök megköszönte az elnöknek Izrael Állam 74. függetlenségi napja alkalmából küldött gratulációját.”

A Kreml által kiadott nyilatkozat nem említette a bocsánatkérést.

Mint ismeretes, a Zona Bianca olasz hírtelevíziónak adott interjújában Szergej Lavrovot vasárnap arról kérdezték, hogyan állíthatja Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy megpróbálja „nácítlanítani” Ukrajnát, amikor Volodimir Zelenszkij, az ország demokratikusan megválasztott elnöke zsidó.

,,És mi van, ha Zelenszkij zsidó?” – hangzott Lavrov válasza. „A tény nem cáfolja a náci elemeket Ukrajnában. Úgy gondolom, hogy Hitlerben is volt zsidó vér” – mondta Lavrov, hozzátéve, hogy „a legrosszabb antiszemiták közül néhány zsidó”.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter válaszul azt nyilatkozta, hogy az orosz kormánynak bocsánatot kell kérnie a zsidóktól és a holokauszt áldozataitól Lavrov megjegyzései miatt.

„Hitler nem volt zsidó, és nem zsidók gyilkolták meg a nagyapámat Mauthausenben” – mondta. „A nácik tették, és a nácikkal való összehasonlítás megbocsáthatatlan és dühítő.”

Lapid hozzátette, hogy Oroszországnak „bocsánatot kell kérnie a zsidóktól, a meggyilkoltak emlékéért”. Azt javasolta továbbá, hogy Lavrov „olvasson el egy történelemkönyvet”, ahelyett, hogy hamis „antiszemita pletykákat” terjeszt.

A külügyminiszter azt is elmondta, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Lavrov megjegyzései Lapid saját kijelentéseire reagáltak, amelyekben háborús bűnökkel vádolta Oroszországot az Ukrajna ellen indított inváziója közepette.

Lapid ugyanakkor megjegyezte, Izrael egyensúlyban tartja nemzetbiztonsági érdekeit és értékeit, amikor felszólal Oroszország lépései ellen.

„Mint minden demokrácia, mi is úgy gondoljuk, hogy az orosz invázió Ukrajnában indokolatlan, és véget kell vetni neki, és ezt ki is mondjuk, és szükség esetén [ennek megfelelően] szavazunk a nemzetközi testületekben.”

Bennett miniszterelnök hétfőn elítélte Lavrov szavait.

,,A lehető legnagyobb súlyossággal tekintek az orosz külügyminiszter kijelentésére. Az ilyen típusú hazugságok célja, hogy magukat a zsidókat hibáztassák a történelem legszörnyűbb bűneiért, amelyeket ellenük követtek el, és ezzel mentesítsék Izrael ellenségeit a felelősség alól” – mondta Bennett a hivatala közleményében.

Teljes cikk

[popup][/popup]