Pompeo: Hálás vagyok Izraelnek a terrorizmus legyőzésében nyújtott támogatásáért

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton felhívta Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnököt, egy nappal azt követően, hogy az amerikaik egy légicsapás során megölték az iráni Forradalmi Gárda elit al-Kudsz egységének parancsnokát, Kaszim Szulejmánit Bagdadban.

Pompeo és Netanjahu 2019 márciusában

„Netanjahu izraeli miniszterelnök és én épp most beszéltünk és hangsúlyoztuk Irán rosszindulatú befolyásának és a térséggel szembeni fenyegetések leküzdésének fontosságát,” írta Pompeo Twitteren. „Hálás vagyok Izraelnek a terrorizmus legyőzésében nyújtott határozott támogatásáért. Az Izrael és az Egyesült Államok közötti kötelék elszakíthatatlan.”

Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának nyilatkozata szerint a két fél megvitatta az iraki helyzetet, ahol Szulejmánit meggyilkolták, valamint Irán „térségben folytatott provokációit és fenyegetéseit”.

Netanjahu hivatala még nem adott ki közleményt a hívással kapcsolatban, mely a harmadik volt egy héten belül.

Az izraeli 12 és 13-as csatorna péntek esti riportjai szerint Pompeo valószínűleg tájékoztatta Netanjahut a Szulejmáni megölésére vonatkozó amerikai tervről.

Pompeo szerdán késő este felhívta Netanjahut annak ürügyén, hogy megköszönje Izrael támogatását az Irán elleni küzdelemben.

Csütörtök reggel Netanjahu Twitteren „nagyon-nagyon drámai dolgok” történésére utalt a régiónkban.

„Egy dolgot szeretnék világossá tenni: teljes mértékben támogatjuk az Egyesült Államok minden lépését, valamint teljes jogát ahhoz, hogy megvédje magát és polgárait,” írta Netanjahu. „Emellett, tudjuk, hogy a régiónk viharos; nagyon-nagyon drámai dolgok történnek benne. Éberek vagyunk és figyelemmel követjük a helyzetet. Folyamatos kapcsolatban állunk nagyszerű barátunkkal, az USA-val, ideértve a tegnapi délutáni beszélgetésemet is.”

Órákkal később került sor a Szulejmánit megölő amerikai légicsapásra.

Teljes cikk

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Donald Trump, Irán, Mike Pompeo

[popup][/popup]