Pharrajimos – Roma holokauszt, egy elhallgatott tragédia

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Meghívó kiállításmegnyitóra

romaholokauszt_jóTisztelettel meghívjuk a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Romaverzum és a Néprajzi Múzeum közreműködésével létrejött Metró Galéria kiállítás megnyitójára, 2015. július 31. (péntek), 11:00 órára a 2-es Metró Puskás Ferenc Stadion állomására. A kiállítás szeptember 30-ig látható a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényeiben.
A Metró szerelvényekben két hónapon át látható kiállításon roma festők alkotásai, roma költők versei és a túlélők visszaemlékezései idézik fel az eddig elhallgatott tragédiát, amelyben zsidó honfitársaink mellett a holokauszt tízezernyi roma áldozatára emlékezünk.
Az auschwitzi koncentrációs tábor „cigánytáborának” több ezer foglyát 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel ölték meg és égették el. Az Európa Parlament idén áprilisban nyilvánította augusztus 2-át a Roma Holokauszt Emléknapjává.
A megnyitó házigazdája és a vendégeket köszönti: Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke. A kiállítást megnyitja: Takács Szabolcs államtitkár, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség magyar elnöke, valamint Donáth László evangélikus lelkész.
Közreműködnek: Ruva Farkas György költő és a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei. A kiállítás kurátora: Kirschner Péter szerkesztő, kulturális szakértő.
Tervező, a Metró Art Galéria szervezője: Pető Zsolt a Mass Media Solutions Kft. vezetője; Grafikai munkák: Kocsis Marcell tervező grafikus; Kivitelező: HTSART Nyomda és Kiadó, vezetője: Halász Iván.
[popup][/popup]