PFSZ: Abbasz hű emberei kerültek kulcspozícióba

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) Központi Tanácsa (KT) hétfőn jóváhagyta Mahmúd Abbász palesztin elnök kéréseit a hozzá hűséges tisztségviselők kulcspozíciókba emelésére – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn.

Mahmud Abbasz, 2022 február 6. (WAFA, Palesztin hrügynökség)

A PFSZ vezető testülete előléptetett két, Mahmúd Abbászhoz közel álló tisztségviselőt legmagasabb rangú testületébe, a Központi Bizottságba (KB) a Palesztin Hatóság hivatalos lapjának értesülése szerint.

A 61 éves Huszein al-Sejk, Abbász egyik legközelebbi tanácsadója veszi át a KB-ben azt a tisztséget, melyet 2020 novemberében bekövetkezett haláláig a PFSZ volt főtárgyalója, Száeb Erekat viselt.

Erekat vezette az Egyesült Államokkal és Izraellel folytatott béketárgyalásokat és diplomáciai érintkezéseket, de egyelőre nem világos, hogy al-Sejk is betölti-e majd ezt a szerepet Abbász számára.

Abbász régi gazdasági főtanácsadója, Mohammad Musztafa került a PFSZ korábbi szóvivője, Hanan Asravi helyére. Asravi tavaly kilépett a vezető testületből, és azóta Abbász bírálójává vált.

A kulcsfontosságú kinevezésekhez négy év után hívták össze a PFSZ Központi Tanácsát. Számos palesztin frakció bojkottálta a tanácskozást, mert azzal vádolják Abbászt, hogy hatalma további megszilárdítására törekszik a PFSZ-ben a hozzá hűséges emberek kinevezésével.

Vasárnap Ciszjordánia / a nyugati part több, a Palesztin Hatóság (PH) polgári és biztonsági felügyelete alatt álló városában, így Hebronban és Betlehemben, több százan tiltakoztak az áremelések és a biztonsági káosz miatt, és felszólították a Palesztin Hatóságot, hogy javítson a helyzetükön.

A demonstráló palesztinok szerint az alapvető élelmiszerek, az italok és az üzemanyagok, valamint a gabona és a tejtermékek is jelentős mértékben megdrágultak, s a palesztin kormányzat várhatóan még ebben a hónapban bejelenti az áram árának emelését is. (MTI nyomán)

[popup][/popup]