Pfizer: Év végéig forgalomba kerülhet a szájon át bevehető koronavírus gyógyszer

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A fertőzés észlelése után szájon át bevehető koronavírus gyógyszer az év végéig akár forgalomba is kerülhet, nyilatkozta Albert Bourla, az amerikai Pfizer gyógyszercég vezérigazgatója. A készítmény a vírus variánsai ellen is hatásos lehet. 

Albert Bourla

A görög zsidó származású cégvezető a CNBC-vel közölte a hírt, amit a Forbes szúrt ki.

A készítmény a vírus különböző mutánsai ellen is hatásos lehet.

Bourla arról is beszélt – írja a Forbes -, hogy két gyógyszert fejlesztenek a covid ellen, az egyik a fent említett tabletta, a másik intravénásan adagolható. A két megoldás közül a tablettára fókuszálnak, ennek ugyanis nagy előnye, hogy nem kell egészségügyi intézménybe mennie a fertőzöttnek, otthon is beveheti.

Több klinikai tesztfázison át kell még esnie a gyógyszernek ahhoz, hogy forgalomba kerülhessen. A harmadik klinikai fázisban már több tízezres populáción tesztelik, de Bourla szerint, ha minden jól megy, év végére meglehetnek ezzel is, és elérhetővé válik a gyógyszer.

Korábban megírtuk, hogy

Izraelben is szájon át bevehető gyógyszert tesztelnek a koronavírus ellen.

A cég tudományos tanácsadója a Magyarországról származó, Nobel-díjas és Izrael-díjas biokémikus, Avram Hersko.

Az Oramed Pharmaceuticals nevű izraeli gyógyszergyár szájon át bevehető tablettát fejlesztett ki, amely a lap szerint forradalmasíthatja a koronavírus elleni küzdelmet az immunizálás felgyorsítása révén.

Az Oramed az indiai székhelyű Premas Biotech jövendő oltóanyagának egyadagos, orális változatát készítette el. Az izraeli vállalkozás azt reméli, hogy fél év alatt befejezhetik a teljes tesztelési folyamatot.

Eddig állatkísérletekben, sertéseknek adták be a készítményt, és azok a megfelelő mennyiségben ellenanyagot termeltek a koronavírus ellen.

“Ez a gyógyszer sokkal gyorsabb és egyszerűbb oltást tesz lehetővé számunkra. Nem kell klinikára, orvosi rendelőbe menni, a tabletta akár a postaládába, otthonába is megérkezhet” – ecsetelte a módszer előnyeit Mirjam Kidron, a cég tudományos igazgatónője.

A két vállalat Oravax márkanéven közösen tervezi a szer piacra dobását, és ennek érdekében új céget alapítottak Oravax Medical néven.

[popup][/popup]