Pew felmérés: a magyarok utasítják el leginkább a bevándorlókat

Írta: Szelestey/b1.blog.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyarok megerősítették azt a hírüket, hogy ritka mód utálják a bevándorlókat. A Pew közvélemény kutató világszerte 18 országban végzett felmérése arra jutott, hogy a többség nyereségnek tekinti a bevándorlókat, ám ez messze nem igaz Magyarországra.

Olyan államokról van szó, mint Kanada, az USA, Dél-Afrika, Izrael, Japán, vagy éppen Oroszország. Nálunk 73 % úgy gondolja, hogy a migránsok terhet jelentenek, és csak 5 % értékeli úgy, hogy hasznot hajtanak. Ezzel az utolsók vagyunk a ranglistán, noha idehaza édeskevés befogadott menedékkérő van. Utóbbiak megítélése persze sok helyen romlik, főleg az olaszoknál és a görögöknél. Ellenben javult a spanyolok, britek és a franciák körében.

A politikai hovatartozást tekintve a baloldaliak általában pártolják a bevándorlást, a jobboldaliak nem annyira. Az első megállapítás vonatkozik a magasabb képzettségűekre, a fiatalokra és a jobban keresőkre is. A magyarok szintén sereghajtók a tekintetben, hogy mennyire gondolják hajlandónak a migránsokat a beilleszkedésre. 66 %  szerint nem, 10 % szerint igen. Ugyanakkor a középmezőny alsó felében foglalunk helyet, amikor a felmérés az iránt tudakozódott, hogy az idegenek mennyire tehetők felelőssé a bűncselekményekért. 33 % azt válaszolta, hogy inkább, 45 % szerint viszont nem annyira. A magyarokat viszont csak az olaszok múlták alul, amikor arról faggatták őket, hogy a népvándorlás mennyire növeli meg a terrorveszélyt. Itt esetünkben az arány: 66 a l5-höz. Egyébiránt nálunk 68 % támogatja, hogy toloncolják ki az illegális bevándorlást, míg 21 % ellenzi azt, amivel a 7-ek vagyunk az értékelésben.

[popup][/popup]