Petíció: Zárják ki a „népirtó” Izraelt a velencei biennáléról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Már csaknem 9 ezren – köztük művészek, kurátorok és múzeumigazgatók – írták alá azt a petíciót, amelyben Izrael kizárását szorgalmazzák az idei Velencei Biennáléról a Gázai övezeti háború miatt – jelentette a Reuters hírügynökség kedden.

2023 Velencei Biennálé Izrael Pavilon, Cloud-to-Ground

„Ha Izrael bármiféle módon hivatalosan képviseltetné magát a nemzetközi kulturális életben, akkor azzal jóváhagynánk a (palesztinokkal szembeni) politikáit és azt a népirtást, amelyet a Gázai övezetben hajt végre” – áll az ANGA nevű művészeti kollektíva internetes közleményében. A szervezet arra hivatkozott, hogy a Velencei Biennáléról korábban kitiltották a Dél-afrikai Köztársaságot is annak apartheid politikája miatt, illetve Oroszországot sem engedik részt venni 2022-ben Ukrajna ellen indított háborúja miatt. Az ANGA felhívásában a Hamasz támadásáról és az legyilkolt izraeliekről szó sem eseik.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter úgy nyilatkozott, „a felhívás elfogadhatatlan és szégyenletes, olyanoknak a diktátuma, akik azt gondolják, ők az igazság letéteményesei, és arrogáns, gyűlöletkeltő módon azt hiszik, fenyegethetik a gondolati és kreatív kifejezési szabadságot”. Közleményében a tárcavezető leszögezte, hogy Izraelnek „nemcsak joga van művészei alkotásainak bemutatásához, hanem kötelessége is, hogy tanúságot szolgáltasson”, miután „könyörtelen terroristák” támadtak rá a népére.

ujszo.com

[popup][/popup]