Peresz bízik abban, hogy Obama leállítja az iráni atomprogramot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izrael létét és a világ békéjét fenyegető iráni “nukleáris veszélyre” hívta fel a figyelmet Simon Peresz izraeli államfő az új, sorrendben 19. parlament alakuló ülésén.

Peres-Kn-635x357

Simon Peresz az új Kneszet alakuló ülésén

Peresz, aki beszédében áttekintette a belpolitika és a külpolitika legfontosabb kérdéseit, kijelentette: bízik Barack Obama amerikai elnökben, hogy leállítja az iráni atomprogramot, amikor eljön annak az ideje. “Az Egyesült Államok képes véget vetni az iráni fenyegetésnek, és azt hiszem, hogy az amerikai elnöknek eltökélt szándéka, hogy ezt megtegye” – fogalmazott Peresz, aki burkoltan azt üzente az izraeli kormánynak, hogy ne cselekedjen egyedül Iránt illetően.

“Tragédia a Szíriában kialakult helyzet”

Az izraeli elnök tragédiának nevezte a Szíriában kialakult helyzetet, és felszólította az ENSZ-t és az Arab Ligát, hogy lépjen fel sürgősen a válság megoldásának érdekében. “A stratégia a katonai hatalomból és a politikai bölcsességből tevődik össze, a stratégiai győzelem az ellenségek visszaszorítását és a béke megteremtését jelenti” – fogalmazott Simon Peresz, aki az izraeli-palesztin béketárgyalások mellett tette le a voksát.

Izraelben január 22-én tartottak parlamenti választást, amelynek eredményeként a múlt héten szombaton ismét Benjámin Netanjahut kérte fel kormányalakításra az államfő. A 120 tagú kneszetbe 12 párt, illetve -szövetség jutott be: a legerősebb a Netanjahu vezette jobbközép Likud és a jobboldali nacionalista Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) alkotta, 31 mandátumot elnyerő blokk, míg a legkisebb – és egyben a választás legnagyobb vesztese – a mindössze két képviselővel rendelkező centrista Kadima.

Netanjahunak még öt és fél hete van arra, hogy megalakítsa harmadik kormányát, amely egyben a második egymást követő. Az államfő a parlamentben mondott beszédében arra emlékeztette Netanjahut és a képviselőket, hogy Izrael “egy sziget egy viharos óceánban”, és “kötelességük megoldást találni a jólétben és a szegénységében úszók között kialakult különbségre”. Hangsúlyozta: nem tűrhetik el azt a helyzetet, amelyben 900 ezer gyermek éhezik. Emlékeztetett arra, hogy a csillagos eget verik az ingatlanárak, növekszik a költségvetési deficit és az infláció, miközben félő, hogy idén adóemelésre kényszerülnek a közel hatmilliárd eurónak megfelelő költségvetési lyuk befoltozásának érdekében.

[popup][/popup]