Pénz és hatalom

Írta: Czene Gábor/nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

 

 

 

 

 

Pénz és hatalom – ahogyan más szervezeteknél megszokhattuk, a hitközségben is ennek megszerzéséért folyik a harc. Az apropót ezúttal a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga adja, amelyet a tervek szerint milliárdos nagyságrendű költségvetési támogatásból újítanak fel.

Schwezoff Dávid

Schwezoff Dávid

Durvul a helyzet a Budapesti Zsidó Hitközségben (BZSH). Előzőleg Schwezoff Dávid, a BZSH ügyvezető igazgatója levélben tájékoztatta a közgyűlési tagokat, hogy felszólította Tordai Pétert, mondjon le elnöki tisztségéről: ellenkező esetben a közgyűlés előtt fogja kezdeményezni visszahívását.

Schwezoff Dávidnak tudomására jutott ugyanis, hogy Tordai egyeztetéseken vesz részt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga sorsával kapcsolatban. Szerinte olyan tárgyalások folynak a háttérben, amelyeket nemcsak a nyilvánosság, de előle, mint a zsinagóga tulajdonosa, a BZSH képviseletére jogosult és kötelezett ügyvezető igazgató elől is eltitkolnak. Schwezoff úgy tudja, a Rumbach Sebestyén utcai beruházásra 2,7 milliárd forintot szán a kormányzat: ekkora összeg már képes az „elvtelenséget is szabadjára engedni”.

Tordai Péter válaszként szintén levelet írt a közgyűlés tagjainak. Visszautasította a „nemtelen támadásokat”, és Schwezoff Dávid visszahívását javasolta. November elejére összehívta a BZSH közgyűlését, ezzel együtt fegyelmi eljárást is kezdeményez az ügyvezető igazgatóval szemben. „Megpróbáltam, de nem tudok, és már nem is kívánok vele a jövőben együtt dolgozni” – indokolta fellépését.

Tordai, aki a Mazsihisz alelnöke is egy személyben, kérdésünkre elmondta: a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógáról és más, felújításra váró ingatlanokról a kormányzat a Mazsihisszel, nem pedig a BZSH-val egyeztet. A Rumbach Sebestyén utcában „folyamatosan vannak bejárások”, a munkálatok a tervek szerint jövőre kezdődnek. Az átadás egyik lehetséges időpontja 2016. április 16-a, a holokauszt magyarországi emléknapja.

„A kormány valóban 2,7 milliárd forintot szán a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítására és átalakítása, de erről még nincs hivatalos döntés” – nyilatkozta Tordai.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]