Patthelyzet: Netanjahu nem kapott zöld utat az annektáláshoz

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Fehér Ház háromnapos intenzív tárgyalásai arra vonatkozóan, hogy Donald Trump amerikai elnök zöld utat adjon-e Izraelnek Júdea és Szamária zsidó közösségei és a Jordán-völgy annektálásához, végső döntés nélkül zárultak a Reuters-nek nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint.

Donald Trump

„Jelenleg még nincs végleges döntés a Trump-terv végrehajtásának következő lépéseiről” – mondta az egyik tisztviselő a Reutersnek, az elnök izraeli-palesztin béketervére hivatkozva, amely alapként szolgál Izrael annektálási lépéseihez – írja az ujkelet.live.

Az USA izraeli nagykövete, David Friedman már ma visszarepül Izraelbe a Fehér Ház megbízottjával, Avi Berkovitz-cal, hogy tárgyalásokat folytassanak Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Beni Gantz védelmi miniszter és Gabi Askenázi részvételével Trump béketervéről és az izraeli annektálási tervről.

A januárban bemutatott “évszázad megállapodása” az amerikai kormány legnagyvonalúbb ajánlata Izrael számára. Jeruzsálem Izrael osztatlan fővárosa marad, és az USA elismeri a C-zónában lévő zsidó közösségeket Izrael részeként továbbá a Jordán-völgyet a zsidó állam keleti védelmi vonalaként.

A terv a palesztinoknak lehetővé teszi, hogy jelenlegi területeket megduplázva (Júdea és Szamária területének 70 százalékát megkapva), bizonyos kondíciók teljesítésével – például Izrael elismerése mint zsidó állam valmint Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosaként – saját államuk legyen, melynek fővárosa a Kelet-Jeruzsálem peremén lévő Abu Dísz. Ez az állam azonban nem lenne jogosult hadsereg fenntartására és katonai szerződések aláírására, és Izrael ellenőrizné a határait.

A palesztin fél még a terv előkészítési fázisában, látatlanul elutasította a tervet.

A koalíciós megállapodás Benjamin Netanjahu és partnere, Beni Gantz (Kék-Fehér) között lehetővé teszi a miniszterelnök számára az annektálás szavazásra bocsátását a Trump-kormánnyal koordináltak szerint a kabinetben vagy a parlamentben már július 1-jén.

Izrael a Fehér Ház jóváhagyása nélkül nem fogja előmozdítani az annektálást. Az ügyben nézeteltérések vannak mind az izraeli kormány, mind a Trump-kormány között. Mindkét ország biztonsági és hírszerzési tisztviselői attól tartanak, hogy az annektálás erőszakos eszkalációhoz vezethet a térségben.

Korábbi média riportok szerint míg Netanjahu a lehető legnagyobb földterület annektálására törekszik, Gantznak és Askenázinak nincs „étvágya a drámai lépésekhez”, különösen, ha az Egyesült Államok elkezdi hűteni az annektálás körüli hangulatot.

Teljes cikk

[popup][/popup]