Párizs: nem engedélyezték a palesztinbarát tüntetést

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bírósághoz fordultak pénteken a Párizsban másnapra tervezett palesztinbarát tüntetés szervezői, miután a kormány kérésére a rendőrség nem engedélyezte a megmozdulás megtartását. A párizsi közigazgatási bíróság este gyorsított eljárásban elutasította a beadványt, s ezzel megerősítette a prefektúra döntését.

zsánerkép a 2014-es párizsi tüntetésről

 

A szervezők által “igazságtalannak és eltúlzottnak” minősített döntés heves belpolitikai vitát is kiváltott Franciaországban.

“Franciaország az egyetlen demokrácia, amely betilt egy ilyen tüntetést!” – mondta az AFP hírügynökségnek Sefen Guez Guez ügyvéd, aki szerint a szólásszabadság “teljesen aránytalan” megsértése történt. A szervezők képviselője elítélte azt is, hogy “a rendőrség politikai döntést hozott Gérald Darmanin belügyminiszter kérésére”.

A tárcavezető megtiltotta csütörtökön, hogy Párizsban demonstrációkat tartsanak a legújabb közel-keleti konfliktussal összefüggésben. A Twitteren a tárcavezető azt közölte, hogy az ilyen jellegű megmozdulások 2014-ben súlyosan megzavarták a közrendet.

Hét évvel ezelőtt több ezren tüntettek az izraeli hadsereg Gázai övezeti offenzívája ellen. Zavargások is kirobbantak, randalírozók zsinagógákat és zsidó üzletek rongáltak meg.

A Párizs körüli Ile-de-France régió Palesztinok Egyesülete nevű szervezet elítélte a döntést, és egyik vezetőjük, Walid Atallah az izraeli állam cinkosának nevezte Franciaországot.

Az ügy heves belpolitikai vitát váltott ki, amelyben a kormánytöbbségen kívül a jobboldal és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés is egyetért a kormány döntésével, míg a baloldali pártok elfogadhatatlannak tartják a betiltást. (Venczel Katalin/MTI )

Címkék:betiltás, palesztinbarát tüntetés, Párizs

[popup][/popup]