Párizs: leszúrtak és felgyújtottak egy 85 éves zsidó asszonyt

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Két ember került őrizetbe hétfőre egy két nappal ezelőtti tűzesettel kapcsolatban, amelyben egy 85 éves zsidó nőt megöltek Párizsban. A rendőrség hétfőn antiszemita jellegűnek minősítette a gyilkosságot.

Mireille Knoll

Rendőrségi források szerint a 85 éves Mireille Knoll késszúrásokkal teli, részben megégett holttestére péntek este találtak abban a lakásban, ahol az idős asszony egyedül élt és ahol szándékos gyújtogatás történhetett. A tűzoltók szerint a tűz két különböző helyről indult.

Szombaton egy 1989-ben született gyanúsítottat már őrizetbe vettek az üggyel kapcsolatban, hétfőre virradóra pedig egy második gyanúsított is őrizetbe került.

A két gyanúsított vádemeléséről “az áldozatnak valós vagy vélt vallási hovatartozása miatti meggyilkolásának” gyanúja miatt hétfő este döntenek a vizsgálóbírók. Az ügyészség kérte a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezését.

Az asszony holttestét a ágyán találták meg péntek este 7 órakor a tűzoltók a Párizs keleti részén található lakásában, ahova egy szomszéd riasztotta őket, amikor tűz ütött ki.

A helyszínre gyorsan kiérkező rendőrök negyven per alatt eloltották a tűzet, a rendőrség azonnal gyújtogatásra gyanakodott.

A megölt asszony családja azt mondta a rendőrségnek, hogy egy szomszédra gyanakodnak, aki rendszeresen átjárt hozzá és a gyilkosság napján is bent járt a lakásban. Ezt az 1989-ben született férfit vették elsőként őrizetbe szombaton.

“Anyám láthatóan jól ismerte és fiaként tekintett rá” – mondta az áldozat fia a francia hírügynökségnek.

Mireille Knoll 1932-ben született Párizsban, zsidó vallású volt, 1942 júliusban túlélte a Vel d,Hív razziát, amely Franciaországban a zsidók legjelentősebb tömeges begyűjtése volt a náci haláltáborokba történő deportálások előtt. A nő anyjával Portugáliába menekült a második világháború idején, majd visszatért Párizsba, s egy 2000-ben elhunyt holokauszt túlélőhöz ment feleségül.

Az antiszemita gyilkosság óriási felháborodást váltott ki a zsidó közösség részéről. Alig egy évvel ezelőtt egy hasonló jellegű antiszemita gyilkosság történt: 2017 áprilisban egy 65 éves ortodox zsidó nőt gyilkolt meg otthonában a szomszédja. A gyilkos Allah Akbart üvöltött és egy órán át kínozta a szerencsétlen asszonyt, végül kidobta a harmadik emeletről. Ezután hazament, és lefeküdt aludni. A megölt zsidó asszony szomszédja volt – ahogy Mireille-t is a szomszédja ölte meg.Hosszú hónapokig tartó jogi csatározás után a vizsgálóbíró március elején minősítette antiszemita jellegűnek az emberölést.

A Nouvel Observatuer című lap idézi Sammy Ghozlant, az antszemtizmus ellen küzdő Bureau national de vigilance contre l’antisémitisme vezetőjét: “Az elkövető az áldozat muzulmán szomszédja volt, akit régóta ismert. A tettes egyben az áldozat bérlője is volt, és a lakbér miatt valami nézeteltérésük is volt. A férfi szeptemberben jött ki a börtönből, ahová egy kislány elleni támadás miatt került.”

 

 

Címkék:antiszemita gyilkoság, Mireille Knoll

[popup][/popup]